Jeriniću sedam godina zbog pokušaja ubistva komšije

Nebojša Tomašević
Jeriniću sedam godina zbog pokušaja ubistva komšije

ŠIPOVO - Predrag Jerinić (27) iz Šipova osuđen je u banjalučkom Okružnom sudu na sedam godina zatvora zbog dvostrukog pokušaja ubistva komšije Vladimira Okulića (59), krađe i nedozvoljenog držanja oružja.

Osim kazne izrečena mu je mjera obaveznog psihosocijalniog tretmana u trajanju od dvije godine koja će se provoditi u zatvoru.

Presudu je izreklo vijeće kojim je predsjedavao sudija Branimir Jukić.

Nakon izricanja presude Jeriniću je produžen pritvor.

Prema presudi Jerinić je Okulića pokušao da ubije  22. februara i 15. jula 2021. godine  u selu Stupna kod Šipova. Navodi se da je na njega  prvi put pucao  iz vojničke "CZ M24/47" kalibra 7.9 milimetara, a drugi put iz lovačke puške i oba puta je promašio.

 U presudi se navodi da je Jerinić 22. februara ispalio više hitaca na Okulića od kojih je jedan pogodio zemlju na udaljenosti 20 centimetara od njega.

Prema presudi u drugom navratu 15.jula, on je na Okulića iz lovačke puške ispalio  dva hica, od kojih je jedan ispalio s udaljenosti od 20 metara od Okulića.

Osim toga, Jerinić je osuđen za krađu lovačke puške koju je ukrao u prvoj polovini jula 2021 godine  iz  kuće u vlasništvu M.M. u selu Duljci. Osuđen je i i jer je kod sebe držao  vojničku pušku "CZ M24/47" kalibra 7.9 milimetara.

Obrazlažući presudu sudija Jukić je rekao da je vijeće utvrdilo da je optuženi oba pokušaja ubistva počinio sa eventualnim, a ne sa direktnim umišljajem. Istakao je da ima dovoljo dokaza da je optuženi pucao prema Okuliću i da je bio svjestan da ga tako može ubiti.

- On je na neki način priznao da je pucao, ali je tvrdio da nije pucao na oštećenog. Dokazi ipak potvrđuju da je pucao prema Okuliću. Krađu je priznao, a kod sebe je držao oružje koje nije dozvoljeno - rekao  je sudija Jukić.

Pojasnio je da je mjera psihosocijalnog tretmana optuženom izrečena kako bi se riješio loših navika i psihičkih problema.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana