Janković pristao na godinu zatvora i otkrio uloge saučesnika u prodaji droge

Nebojša Tomašević
Janković pristao na godinu zatvora i otkrio uloge saučesnika u prodaji droge

BANjALUKA - Nikola Janković iz Gradiške, optužen za šverc droge u predmetu "Galerija", priznao je krivicu i pristao da mu sud izrekne godinu zatvora.

On je sa banjalučkim Okružnim tužilaštvom zaključio sporazum o priznanju krivice u kojem je predviđena kazna.

Vijeće banjalučkog Okružnog suda, kojim je predsjedavao sudija Siniša Marković prihvatilo je sporazum te je izricanje i objavu presude zakazalo za ponedjeljak. Osim kazne, sporazumom je predviđeno da Janković plati svoj dio troškova krivičnog postupka i da se od njega oduzimu narkotici i telefoni koji su nađeni kod njega.

Optuženi je bio dio sedmočlane grupe optužene za šverc drogom u pomenutom predmetu "Galerija", a prije zaključenja sporazuma on je na jednom o ranijih ročišta svjedočio na sudu. Janković je u svom svjedočenju ispričao kako je zajedno sa pojedinim saoptuženim prodavao narkotike i kako su oni pakovani. Upravo njegovo svjedočenje je i priznanje krivice bilo je osnov za vanredno ublažavanje kazne ispod zakonskog minimuma od tri godine.

Osim njega, u predmetu "Galerija", optuženi su Saša Lipovac, Strahinja Drinić, Mirko Radak, Danijel Todorović, Ognjen Šobota i Aleksandar Grandić, svi iz Gradiške. Optuženi Radak je frizer i ima salon u Gradišci, a Grandić je profesor. Nakon priznanja krivice optuženog predmet protiv ostalih je razdvojen i suđenje će im biti nastavljeno 24. septembra.

Tužilac Dalibor Vrećo je, obrazlažući razloge za zaključenje pomenutog sporazuma, rekao da je Janković bitno doprinio rasvjetljavanju ovog slučaja.

-  Na početku je priznao krivicu u istrazi i na sudu je pojasnio svoju, ali i ulogu još dva optužena. Bitno je doprinio da se otkrije način prodaje narkotika u ovom slučaju. Takođe se radi o osobi koja nije osuđivana.  Zakon omogućava da optuženi, koji otkrije krivično djelo i svoju i ulogu ostalih počinioca, može biti i oslobođen i da mu može biti ublažena kazna i ispod zakonskog minimuma, što je i učinjeno zbog toga - rekao je Vrećo.

Branilac optuženog Jankovića, advokat Goran Subotić pridružio se izlaganju tužioca i istakao da se njegov branjenik kaje i obećava da više neće činiti krivična djela.

- Iskreno se kajem, nije mi bila namjera i lakovjerno sam nasjeo na priču prijatelja koji mi to nisu bili. Ovo se neće ponoviti - rekao je Janković.

Svi optuženi su uhapšeni u oktobru prošle godine u akciji "Galerija". Tužilaštvo ih tereti da su od druge polovine 2021. godine do  11. oktobra 2023. godine na području Gradiške neovlašteno nabavljali i prodavali kokain, spid, ekstazi i marihuanu. U optužnici je navedeno da je veće količine droge nabavljao Lipovac te je prodavao sam i davao drugima optuženim da je prodaju. Narkotike su optuženi, u zavisnosti od vrste i količine, prodavali po cijenama od 50 do 800 KM, a u jednom slučaju Todorović je od Lipovca preuzeo i prodao 20 grama kokaina  za 2.000 evra.

Prije razmatranja sporazuma o priznanju krivice Nikole Jankovića, tužilac Dalibor Vrećo pokušao je da izvede dokaze prikupljene snimanjem razgovora optuženih u predmetu "Galerija".

Međutim, zbog tehničkih smetnji u sudnici to nije bilo moguće. Izvođenju tih dokaza protivili su se i advokati. Branilac Mirka Radaka Jadranko Stupar istakao je da su naredbe za posebne istražne radnje, tajno praćenje i snimanje nezakonite. Pojasnio je da ne sadrže dokaze o osnovima sumnje, kao ni razloge o neophodnosti provođenja te mjere. Vijeće, kojim je predsjedavao sudija Siniša Marković odlučilo je da će o njihovim prigovorima odlučiti u presudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana