Izricanje presude Goranu i Zoranu Damjanoviću 13. decembra

SRNA
Izricanje presude Goranu i Zoranu Damjanoviću 13. decembra

Sarajevo - Sud BiH najavio je za petak, 13. decembar, izricanje presude Goranu i Zoranu Damjanoviću, koji su optuženi za ratne zločine na području Sarajeva.

Na obnovljenom postupku pred Sudom BiH, branioci braće Damjanović danas su zatražili oslobađajuće presude ili da im, ako budu osuđeni, bude izrečena minimalna kazna i po zakonu bivše Jugoslavije.

Postupak protiv Damjanovića obnovljen je nakon što su, zbog pogrešne primjene zakona, ukinute presude kojima su bili osuđeni za zločine počinjene na području Sarajeva.

Današnje ročište zakazano je da bi stranke iznijele dokaze samo u pogledu sankcije, pa je Senad Kreho, branilac Gorana Damjanovića, u tom smislu uložio dokaze da je supruga optuženog nezaposlena i da mu je sin učenik srednje škole.

"Sud mora cijeniti i olakšavajuće okolnosti. Moj branjenik je pušten kući, živi u zajednici u kojoj niko ne radi i u ovom krivičnom djelu nije bilo smrtnih posljedica", rekao je Kreho koji je predložio kaznu ispod zakonskog minimuma.

Tužilaštvo BiH nije imalo dokaza u vezi sa krivično-pravnom sankcijom, kao ni odbrana drugooptuženog Zorana Damjanovića.

Tužilaštvo je ostalo pri završnim riječima iz prvostepenog postupka okončanog u junu 2007. godine, naglasivši da traže osuđujuću presudu i kaznu zatvora za optužene Damjanoviće.

Fahrija Karkin, branilac drugooptuženog Zorana Damjanovića, zatražio je oslobađajuću presudu.

"Ovo krivično djelo nije dokazano van svake razumne sumnje. Ukoliko dođe do osuđujuće presude, molim da se poštuje odluka Ustavnog suda iz septembra i da se sudi po zakonu iz vremena kada je počinjeno djelo iz optužnice", rekao je Karkin i zatražio minimalnu kaznu, ukoliko dođe do osuđujuće presude.

On je naveo da ne iznosi olakšavajuće i otežavajuće okolnosti jer njegov branjenik sve vrijeme tvrdi da nije kriv.

Sud BiH je 2007. godine braću Damjanović pravosnažno osudio na 11, odnosno deset i po godina zatvora za zločine protiv civilnog stanovništva počinjene na području Sarajeva, po Krivičnom zakonu BiH.

Postupak je obnovljen nakon što je Evropski sud za ljudska prava u Strazburu, rješavajući apelaciju Gorana Damjanovića, zaključio da je trebalo da bude primijenjen zakon SFRJ, jer je blaži za počinioca. Nakon toga je i Ustavni sud BiH usvojio sličan zaključak za Zorana Damjanovića.

Zakon preuzet od SFRJ za ratni zločin propisuje minimalnu kaznu od pet godina zatvora, dok je Krivičnim zakonom BiH propisana najmanja kazna od 10 godina.

Sud BiH ukinuo je presudu Damjanovićima i pustio ih na slobodu nakon šest godina provedenih na izdržavanju kazne.

Braća Damjanović su u prethodnom postupku bila proglašena krivima da su, kao pripadnici Vojske Republike Srpske, sa drugim vojnicima 2. juna 1992. tukli 20 do 30 zarobljenih Bošnjaka u mjestu Bojnik, kod Sarajeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana