Izmijenjena optužnica u slučaju Medicinska elektronika

N. T.
Izmijenjena optužnica u slučaju Medicinska elektronika

Banjaluka - Specijalno tužilaštvo Republike Srpske juče je poslije završenog dokaznog postupka u banjalučkom Okružnom sudu izmijenilo optužnicu u "slučaju Medicinska elektronika".

Ovom optužnicom bivšem članu UO ME Nikici Bajiću stavljeno je na teret blaže krivično djelo, a precizirane su i radnje za koje se terete ostali optuženi. Bajić se više ne tereti za organizovani kriminal već samo za manipulaciju cijenama i širenje lažnih informacija.

Osim Bajića, optuženi su većinski vlasnik ME Mile Radišić, te bivši direktor tog preduzeća Željko Katalina i nekadašnji šef  u Investiciono-razvojnoj banci RS Dragan Cerovac.

Radišić se tereti za podstrekavanje u zloupotrebi službenog položaja ili ovlašćenja i manipulaciju cijenama i širenje lažnih informacija. Katalina i Cerovac su optuženi za zloupotrebu službenog položaja ili ovlašćenja i manipulaciju cijenama i širenje lažnih informacija. U optužnici se navodi da su Radišić i ostali  po prethodnom dogovoru  u više navrata manipulisali akcija ME i stvarali privid trgovanja kako bi snizili vrijednost akcije. Oni su na taj način snizili cijenu akcije sa 0,45 na 0,05 maraka po akciji. Na osnovu toga Radišić je po nižim cijenama od realnih kupio 34 odsto kapitala ME za oko 180.000 maraka i tako oštetio budžet RS za 1.143.187 maraka. Navodi se da je Radišić  podstrekavao Cerovca  da zloupotrebom službenog položaja omogući da  IRB RS prihvati njegovu javnu ponudu da kupi akcije ME po cijeni od 0,05 maraka. Takođe se tereti da je podstrekavao Katalinu da utiče na male akcionare da prodaju svoje akcije ME.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana