Izazvao nesreću u teškom pijanstvu

Nebojša Tomašević
Izazvao nesreću u teškom pijanstvu

Banjaluka - Vještak tužilaštva hemijsko-biološke struke Veselka Bjelaković izjavila je u banjalučkom Okružnom sudu da je optuženi Miloš Mladenović (27) iz Prnjavora automobilom upravljao u teškom pijanom stanju 6. decembra 2009. godine, u vrijeme kada se dogodila saobraćajna nesreća u kojoj je poginuo Darko Ivanović (25).

Bjelakovićeva je kazala da je Mladenović imao 2,76 promila alkohola u krvi, što odgovara "stadijumu teškog pijanstva". Rekla je da je stradali Ivanović u vrijeme nesreće bio u "stadijumu lakog pijanstva" i imao 1,29 promila alkohola u krvi.

Prema optužnici, Mladenović je "mercedesom", kojim je upravljao pijan i nedozvoljenom brzinom, udario u "pasat" koji je vozio Ivanović 6. decembra 2009. godine u Prnjavoru. Tada se "pasat" prevrnuo na krov, a Ivanović je poginuo. Nesreća se dogodila na raskrsnici ulice Svetog Save i magistralnog puta Derventa - Klašnice.

Vještak odbrane saobraćajne struke Milovan Babić kazao je da je vozač "pasata" imao propuste u saobraćaju, što je i uzrokovalo nesreću. Rekao je da su radnje optuženog samo doprinijele nesreći. On je u svom nalazu kazao da Ivanović najvjerovatnije nije stao na znaku stop.

Babić je tvrdio da je optuženi Mladenović prije nesreće vozio "mercedes" 86,4 kilometra na čas, dok je vještak tužilaštva ranije izračunao da je ta brzina bila 110 kilometara na čas. Na pitanje predsjednika sudskog vijeća Olge Pantić kako je on izračunao tu brzinu, koja je različita od vještaka optužbe, kazao je da je on uzimao drugačije koeficijente usporenja vozila. Istakao je da je koristio koeficijent usporenja prilikom kočenja od sedam metara u sekundi, dok je vještak optužbe koristio koeficijent od devet metara u sekundi. Rekao je da u svom radu kod nas još nije naišao na slučaj gdje je ubrzanje na našim putevima bilo devet metara u sekundi.

+++

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana