In­spe­kto­ri­ma de­set mje­se­ci za­tvo­ra

Ne­boj­ša To­ma­še­vić
In­spe­kto­ri­ma de­set mje­se­ci za­tvo­ra

Banjaluka - Su­spen­do­va­ni in­spe­kto­ri Re­pu­bli­čke upra­ve za igre na sre­ću (RU­IS) Mir­ja­na Jo­čić (51) i Ani­ta Vran­čić (39) iz Banjalu­ke osu­đe­ne su pra­vo­sna­žno u Vrho­vnom su­du RS na po pet mje­se­ci za­tvo­ra zbog zlo­upo­tre­be slu­žbe­nog po­lo­ža­ja.

Vrho­vni sud uki­nuo je ra­ni­je izre­če­nu za­bra­nu ko­ja pre­dvi­đa da Jo­či­će­va i Vran­či­će­va pet go­di­na od pra­vo­sna­žnos­ti pre­su­de ne smi­ju da ra­de u drža­vnim or­ga­ni­ma. Ovom pre­su­dom Vrho­vni sud je smanjio ka­zne ko­je je banjalu­čki Okru­žni sud u av­gus­tu pro­šle go­di­ne izre­kao in­spe­kto­ri­ma po­sli­je po­novljenog su­đenja. Jo­či­će­va je bi­la osu­đe­na na go­di­nu i šest mje­se­ci, a Vran­či­će­va na go­di­nu za­tvo­ra.

Se­kre­tar Vrho­vnog su­da Je­le­na De­spo­to­vić je ka­za­la da je vi­je­će dje­li­mi­čno uva­ži­lo žal­bu od­bra­ne. Ona je do­da­la da vi­je­će sma­tra da su ra­ni­je izre­če­ne ka­zne pre­oš­tre te da prvos­te­pe­ni sud ni­je do­voljno ci­je­nio ola­kša­va­ju­će okol­nos­ti.

Pre­ma na­vo­di­ma u pre­su­di, Vran­či­će­va i Jo­či­će­va su od no­vem­bra do 7. de­cem­bra 2010. go­di­ne ne­po­sre­dno ili pu­tem te­le­fo­na prvo­op­tu­že­nom u akci­ji "Ku­bi­kus" Na­umu Go­li­ću javljale vri­je­me i mjes­to pla­ni­ra­nih in­spe­kcij­skih kon­tro­la RU­IS-a. One su zna­le da će on te in­for­ma­ci­je prosljeđi­va­ti po­zna­ni­ci­ma, pri­re­đi­va­či­ma ile­gal­nih iga­ra na sre­ću u RS.

Po­sli­je njiho­vih do­ja­va or­ga­ni­za­to­ri ile­gal­nog koc­kanja uklanjali su spor­ne apa­ra­te i za­tva­ra­li obje­kte. Go­lić je  osu­đen na če­ti­ri mje­se­ca za­tvo­ra i nov­ča­nu ka­znu od šest hiljada ma­ra­ka. Jo­či­će­va i Vran­či­će­va bi­le su uha­pše­ne u de­cem­bru 2011. go­di­ne u okvi­ru akci­je "Ku­bi­kus", a u pri­tvo­ru su pro­ve­le tri­de­se­tak da­na.

"Glas Srpske" sa­zna­je da će one za­tra­ži­ti da is­pla­te nov­ča­nu pro­tiv­vri­je­dnost ka­zni ko­je im je izre­kao Vrho­vni sud RS umjes­to da ih pro­ve­du u za­tvo­ru.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana