Inspektor Poreske uprave Dragan Rakocija optužen za primanje mita

Nebojša Tomašević
Inspektor Poreske uprave Dragan Rakocija optužen za primanje mita

Banjaluka - Protiv inspektora Poreske uprave Republike Srpske Dragana Rakocije (57) iz Banjaluke, koji se tereti za primanje mita, banjalučki Osnovni sud potvrdio je optužnicu, saopšteno je iz Okružnog tužilaštva navodeći njegove inicijale.

"Glas Srpske" saznaje da je Rakocija optužen da je od 16. do 22. marta prilikom kontrole poreskih obaveza preduzeća "Baka nekretnine" iz Banjaluke od vlasnika tražio 500 maraka mita da bi mu smanjio poreski dug za nekoliko stotina hiljada maraka.

Izvor blizak pravosuđu je kazao da je Rakocija zbog ovog slučaja nedavno zaključio sporazum o priznanju krivice. Prema tom sporazumu on bi trebalo da bude osuđen na pet mjeseci zatvora. Ovaj sporazum treba da bude razmatran u Osnovnom sudu krajem maja.

U optužnici protiv Rakocije navodi se da je on kontrolišući preduzeće "Baka nekretnine" prvo sačinio zapisnik da je ovo preduzeće uplatilo 1.104 marke na ime duga i kamata, a zatim i dopunu zapisnika u kojem se preduzeće tereti za dug i kamatu od 541.336 maraka. Rakocija je potom pozvao vlasnika preduzeća i rekao mu da će sakriti dopunu zapisnika uz određenu nadoknadu. Poslije toga sastao se sa radnikom "Baka nekretnina" O. M. u jednom restoranu u Sarajevu koji mu je predao kovertu u kojoj je bilo deset novčanica od po 50 maraka. Primopredaji je prisustvovao R. S. iz istog preduzeća. Zauzvrat im nije uručio dopunu zapisnika prema kojem su dužni Poreskoj upravi 541.336 maraka.

Rakocija je uhapšen neposredno poslije izlaska iz restorana. Uhapsili su ga pripadnici Jedinice za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije MUP-a RS i tom prilikom kod njega je nađena koverta u kojoj je bio novac koji je primio za mito.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana