Hipoteka nad Fruktonom brisana bez osnova

Nebojša Tomašević
Hipoteka nad Fruktonom brisana bez osnova

Banjaluka - Bivši direktor Poreske uprave RS i svjedok Specijalnog tužilaštva RS Mile Banika izjavio je juče u banjalučkom Okružnom sudu da nije bilo osnova za brisanje hipoteke nad imovinom "Fruktone" i da on to nikada ne bi ni uradio.

Banika je svjedočio u procesu protiv bivšeg pomoćnika direktora banjalučke područne jedinice Poreske uprave RS Vitomira Đukića (42), predsjednika Upravnog odbora i Skupštine akcionara "Fruktone" Nedeljka Popovića (54) i direktora preduzeća "Krajs Interinvest" Slobodana Župljanina (56).

Oni se terete da su u procesu prodaje imovine "Fruktone" oštetili budžet RS za oko 4,5 miliona maraka.

Tokom svjedočenja Banika je istakao da nije bio upoznat sa skidanjem hipoteke nad imovinom "Fruktoni". Rekao je da se hipoteka ne može brisati dok se ne izmire dugovanja.

Vještak tužilaštva Marko Zelinčević je kazao da je u vrijeme prodaje "Fruktone" ovo preduzeće imalo dospjelih, a neplaćenih obaveza od 6,6 miliona maraka. Istakao je da je vještačenjem utvrdio da je "Krajs Interinvest" za "Fruktonu" stvarno platio 8.129.939 maraka.

Prema navodima u optužnici, Đukić, Popović i Župljanin se terete da su za 10,5 miliona KM prodali zemljište i objekte u vlasništvu "Fruktone" (Beogradska ulica u Banjaluci) nad kojima je bila uspostavljena zakonska hipoteka radi naplate poreskog duga "Fruktone" u korist Poreske uprave Republike Srpske. Đukić je kršeći zakonske propise odobrio i potpisao brisanje zakonske hipoteke, te su na taj način oštećeni povjerioci i onemogućena naplata poreskog duga od 4.353.769 maraka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana