Godina zatvora zbog smrti starice

G.S.
Godina zatvora zbog smrti starice

Banjaluka - Dragan Dević (45) iz Banjaluke osuđen je u banjalučkom Okružnom sudu na godinu zatvora jer je pijan vozeći "audi" udario i teško povrijedio Radmilu Štrbac (82) koja je kasnije preminula od zadobijenih povreda.

Presudu je donijelo i objavilo vijeće kojem je predsjedavala sudija Olga Pantić.

Prema presudi, Dević je 12. februara 2013. godine oko 17.30 časova vozeći pijan "audi A6", sa 2,2 promila alkohola u krvi, udario staricu u banjalučkoj ulici Skendera Kulenovića. On je vozio iz pravca banjalučkog naselja Srpske toplice prema centru Banjaluke.

Nesrećna žena je tada zadobila teške povrede glave i više preloma kostiju te je umrla 12 dana poslije nesreće.

U presudi se navodi da je Dević kriv jer nije prilagodio vožnju uslovima puta, koji je bio mokar i klizav, pa zbog toga nije mogao na vrijeme reagovati kada je na put izašao pješak.

Dodaje se da je on "audijem" udario pješaka, staricu Radmilu Štrbac, sprijeda usljed čega je ona pala na haubu vozila, a zatim je odbačena na asfalt. Starica je ulicu prelazila mimo obilježenog pješačkog prelaza.

Prema nalazu vještaka tužilaštva, u trenutku nesreće i udara u pješaka Dević je vozio "audi" brzinom oko 30 kilometara na sat, a udar se desio na oko 3,3 metra od ivice kolovoza.

Deviću je sud uz zatvorsku kaznu izrekao i mjeru bezbjednosti, odnosno zabranu upravljanja vozilom "B" kategorije u trajanju od godinu. Ova mjera će se računati od dana pravosnažnosti presude, s tim da se vrijeme provedeno na izdržavanju kazne neće uračunati u vrijeme trajanja ove mjere.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana