Fiktivnim ugovorima prodali imovinu

Nebojša Tomašević
Fiktivnim ugovorima prodali imovinu

Banjaluka - Okružni tužilac Miodrag Bukarica juče je od banjalučkog Osnovnog suda tražio da da privremeno blokira imovinu koji su osumnjičeni za iznudu i zelenaštvo Branislav Smiljanić (36) i Sandro Kaurin (34) iz Banjaluke prepisali na druga lica jer su je stekli na nelegalan način.

Bukarica je rekao da su oni na osnovu fiktivinih ugovora prodali dio imovine trećim licima kako bi je sačuvali. Zatražio je da se blokiraju dva stana u Banjaluci kao i "audi A7", koje je Smiljanić na osnovu fiktivinih ugovora prodao. Takođe je tražio blokadu parking prostora vrijednog 18.000 maraka i skupocjenih satova i nakit koji su oduzeti od Smiljanića. Zatražio je blokadu "folksvagen tuarega" koje je u vlasništvu Kaurinove vjerenice Sanje Vlačić, kao i akcija "Elektrokrajine" koje su u Kaurinovom vlasništvu, a koje je platio 60.000 maraka. Prema zahtjevu za privremenu blokadu imovine traži se blokada stana od 44 kvadratna metara i garaže u  banjalučkoj ulici Stepe Stepanovića, koji je sada u vlasništvu Stojanke Tošić, stana od 70 kvadratnih metara sada u vlasništvu Veselina Vukašinovića, "audija A6" sada vlasništvo Dijane Stanković i "audija A7" vlasništvo Miodraga Pejića.

Branioci osumnjičenih Miljkan Pucar i Jevto Janković kazali su da je zahtjev za blokadu imovine neosnovan i da njihovi branjenici nisu počinili krivično djelo. Stojanka Tošić  je rekla da je stan od Smiljanića kupila na pošten način. Plačući je ispričala da je maltretirana u policiji zbog toga. Poslije njenog svjedočenja ročište o blokadi imovine je prekinuto i biće nastavljeno u petak.

Smiljanić i Kaurin uhapšeni su 23. septembra u policijskoj akciji "Knez 2". S njima je uhapšen Slavko Todorović, a kasnije se predao sudski policajac Drago Đenić. Zahtjev za blokadu njihove imovine podnesen je 28. septembra, a sud ročište zakazao 30. oktobra, čime je prekršena odredba Zakona o oduzimanju imovine stečene izvršenjem krivičnog djela RS. Prema toj odredbi, rok za zakazivanje ovakvog ročišta od dana podnošenja zahtjeva je pet dana. U sudu su rekli da to nije obavezujući rok.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana