Falsifikatorima diploma 38 mjeseci zatvora

N.T.
Falsifikatorima diploma 38 mjeseci zatvora

Mrkonjić Grad - Dragan Ćućuz (41) i Borislav Lakić (31) iz Mrkonjić Grada osuđeni su u Osnovnom sudu u Mrkonjić Gradu na ukupno tri godine i dva mjeseca zatvora zbog falsifikovanja isprava i diploma.

Ćućuz je osuđen na godinu i šest mjeseci, a Lakić na godinu i osam mjeseci zatvora.

Prema navodima u presudi, oni su od kraja 2009. do aprila 2012. godine izrađivali falsifikovane javne isprave o završenoj srednjoj školi, položenom državnom ispitu, kao i licence za vozače motornih vozila, te ih prodavali za iznose od 1.000 do 1.500 maraka na području Banjaluke, Mrkonjić Grada, Šipova i Prijedora. Oni su sa drugim osobama osumnjičenima u akciji "Diploma", koji su ranije osuđeni, izradom i prodajom falsifikovanih isprava pribavili više od 100.000 maraka.

Zajedno sa Ćućuzom i Lakićem bili su optuženi, a potom i osuđeni Miroslav Čulić i Gordan Vojvodić iz Mrkonjić Grada, te Robert Marković iz Banjaluke i student kriminalistike Goran Ponjević iz Šipova zbog pomaganja Lakiću i Ćućuzu. Marković je osuđen na dva mjeseca i novčanu kaznu. Čuliću je izrečena novčana kazna od 6.000, a Vojvodiću od 5.000 maraka. Student kriminalistike Ponjević osuđen je na novčanu kaznu od 1.800 maraka.

Prema navodima u presudi, Ćućuz je izrađivao lažne diplome i dokumenta, a u svemu mu je pomagao Lakić, koji ih je preuzimao i pronalazio kupce. Čulić, Vojvodić, Ponjević i Marković bavili su se prodajom lažnih diploma. Svi su uhapšeni u akciji "Diploma", koja je počela 24. aprila ove godine. Tada je u Ćućuzovoj kući policija pronašla nelegalnu štampariju, četiri računara, laptop, tri štampača i pet pečata škola i ustanova koje se bave vanrednim obrazovanjem kandidata.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana