Falsifikator novca negirao krivicu

Nebojša Tomašević
Falsifikator novca negirao krivicu

Sarajevo - Edin Mušinović zvani Edo iz Dizdaruše kod Brčkog juče je u Sudu BiH negirao navode optužnice koja ga tereti za falsifikovanje veće količinu novca.

On je na početku suđenja kazao da 60 falsifikovanih novčanica u apoenima od po 100 evra koje su kod njega nađene nisu njegove. Istakao je da je ga je izvjesni Zijad natjerao da ih prenese u Sarajevo.

Mušinović je pred sudijom Nenadom Šeldom slagao da je odlikovan "Zlatnim ljiljanom" i da je samo jednom osuđivan. Sudija Šelda, koji je tužiocu Miroslavu Markoviću predlagao da s optuženim zaključi sporazum na blažu kaznu, povukao je svoj prijedlog nakon što je Mušinović uhvaćen u laži.

- Vi niste mogli dobiti odlikovanje jer ste na počeku rata u BiH imali svega sedam godina. Osim toga, prema evidenciji osuđivani ste 11 puta. Pa zar krađe nisu teža krivična djela? Znači, niste govorili istinu - rekao je sudija Šelda, obrativši se tužiocu Markoviću i rekavši mu da nema ništa od sporazuma sa optuženim.

Mušinovića Tužilaštvo BiH tereti da je nabavio veće količine falsifikovanih novčanica evra i maraka i da ih je sakrio iza ugostiteljskog objekta "Zmaj" u Sarajevu.

U optužnici se navodi da je on znao da je novac lažan i imao je namjeru da ga pusti u opticaj. Prilikom njegovog hapšenja policija je u aprilu 2010. godine kod njega pronašla 60 falsifikovanih novčanica od po 100 evra, devet novčanica u apoenima od po 100 i 18 novčanica u apoenima od po 50 maraka.

U ovom predmetu istraga je vođena i protiv Zijada Marića, Armina Sinanovića, Pave Tadića, Bajrama Mujkanovića i Alzira Preljevića. Međutim, protiv njih nije bilo dokaza za optužnicu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana