Elezovom peraču para sedam godina robije

Nebojša Tomašević
Elezovom peraču para sedam godina robije

Sarajevo - Član kriminalne grupe Darka Eleza, Davor Mandić (41) iz Sarajeva osuđen je juče u Sudu BiH na sedam godina zatvora zbog pranja novca, koji je poticao iz pljački.

Prema presudi, on je u legalne tokove pustio dio novca od dva miliona evra koje su Elez i njegova grupa opljačkali iz Privredne banke Sarajevo.

Ovom presudom Mandiću je oduzeto 432.385 evra, a do daljeg mu je produžena mjera zabrane putovanja izvan BiH, dok mu se ukida mjera zabrane sastajanja s određenim licima.

U presudi se navodi da se Mandić s Elezom dogovorio da će uz određenu nadoknadu preuzeti dio opljačkanog novca i ubaciti ga u legalne tokove i potom čuvati za zločinačku organizaciju. On je dio novca prebacio u Srbiju i zamijenio u mjenjačnicama za druge valute. Zatim je taj novac prebacio u BiH, s namjerom da ga stavi u opticaj i legalne tokove novca i tako opere. Na osnovu dogovora s Elezom Mandić je opljačkanim novcem na berzama u BiH kupio neutvrđen broj dionica raznih preduzeća i 900 dionica "Elektroprivrede BiH". Dio opljačkanog novca Mandić je nezakonito posuđivao većem broju osoba po zelenaškim kamatama. Novac je između ostalog posuđivao vlasniku firme "Unigrad" Istočno Sarajevo Draganu Kulini te Goranu Šehovcu iz Istočne Ilidže, Dragoslavu Popoviću i drugima. Oni su taj novac upotrijebili u privrednom poslovanju, a na njega su platili dogovorenu zelenašku kamatu.

Darko Elez i njegovi saradnici Privrednu banku Sarajevo opljačkali su 29. juna 2009. godine. Zbog pljačke ove banke, ali i drugih djela Elez i još 32 osobe uhapšene su u akciji "Lutka" i optužene u BiH tokom 2013. godine. Elez je osuđen u Srbiji, gdje izdržava kaznu od devet godina zatvora zbog organizovanog kriminala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana