Elezovi saradnici pušteni na slobodu

Goran Obradović
Elezovi saradnici pušteni na slobodu

Sarajevo - Apelaciono vijeće Suda BiH ukinulo je pritvor Muhamedu Ramiću, Marku Krajišniku, Ljubiši Laloviću, Vladanu Parađini i Draganu Jevtoviću, osumnjičenima za pripadnost organizovanoj kriminalnoj grupi koja se tereti za niz krivičnih djela, a koji su uhapšeni prije 11 mjeseci u akciji "Lutka".

Ramiću, Laloviću, Krajišniku, Parađini i Jevtoviću određene su mjere zabrane da napuštaju mjesto boravka i sastaju se sa ostalim osumnjičenim u ovom predmetu.  Sud će svaka dva mjeseca da kontroliše da li se pridržavaju ovih mjera.

Njih petorica se sumnjiče za pripadnost organizovanoj kriminalnoj grupi na čijem je čelu bio Darko Elez, a bavili su se neovlaštenim prometom droge, pranjem novca i drugim krivičnim djelima. Pored toga, grupi su na teret stavljena ubistva Ramiza Delalića Ćele, Borisa Govedarice, Vlatka Mačara, te Milana Vlaškića i Radeta Magazina, potom Zorana Goluba Čarlame, pokušaji ubistva Đorđa Ždrale u više navrata, spektakularne pljačke 1,8 miliona maraka Pavlović banke na Romaniji 2005. godine i  2,2 miliona evra u sarajevskoj Aleji Bosne srebrene 2006. godine, kao i razbojništvo u "Pošti 2" u Sarajevu 2008. godine, kada je ukradeno 670.000 maraka, te pokušaj pljačke transporta 2,2 miliona maraka Nove banke    2005. godine u Istočnom Sarajevu.

Ranije Apelaciono vijeće uvažilo je prijedlog odbrane, te ukinulo rješenje Suda od početka juna o produženju pritvora za svu petoricu, te vratilo predmet Vanraspravnom vijeću na ponovno razmatranje.  Međutim, Vanraspravno vijeće je uvažilo prijedlog Tužilaštva, te im polovinom  jula produžilo pritvor za još dva mjeseca.

Međutim, mjesec kasnije pritvor je ukinut i Ramiću, Krajišniku, Laloviću, Parađini i Jevtoviću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana