Dvojici pet godina zatvora zbog zapošljavanje za novac u Graničnoj policiji

Nebojša Tomašević
Dvojici pet godina zatvora zbog zapošljavanje za novac u Graničnoj policiji

SARAJEVO - Rejhan Raković (43) i Kenit Čakić (29) osuđeni su u Sudu BiH na ukupno pet godina zatvora jer su uzimali novac od kandidata za zaposlenje u Graničnu policiju BiH.

Raković osuđen na četiri godine, a Čakić jednu godinu i novčanu kaznu od 1.000 maraka. Presuda je izrečena na osnovu sporazuma o priznanju krivice koji su oba zaključili sa Tužilaštvom BiH.

-  Rakoviću je uz izricanje predložene kazne, predložena i izrečena mjera bezbjednosti zabrane vršenja dužnosti policijskog službenika u svim policijskim agencijama u BiH u trajanju od pet godina od dana pravnosnažnosti odluke - saopštilo je Tužilaštvo BiH.

Dodaje se da je od Rakovića oduzeto 100.000 KM protivpravno stečene imovinske koristi kao i predmeti upotrijebljeni za izvršenje krivičnog djela. Presudom je od Čakića oduzeto 1.600 KM protivpravno stečene imovinske koristi kao i predmeti upotrijebljeni za izvršenje krivičnog djela

-Optuženi su priznali da su djelujući u okviru grupe, nezakonito zahtijevali i primali novac od kandidata, kako bi u okviru svojih ovlašćenja pogodovali njihovom prolasku na konkursu i zapošljavanju u Graničnoj policiji BiH, a za sebe pribavljali nezakonitu imovinsku korist - stoji u saopštenju.

Navodi se da su optuženi priznali krivicu, za počinjeno krivično djelo udruživanje radi činjenja krivičnih djela, krivično  djelo primanje dara i drugih oblika koristi, a optuženi Čakić i za krivično djelo davanje dara i drugih oblika koristi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana