Dvojici 12 godina zatvora zbog ratnog zločina

Nebojša Tomašević
Dvojici 12 godina zatvora zbog ratnog zločina

Banjaluka - Nebojša Lončarević i Boran Makivić iz Banjaluke osuđeni su na ukupno 12 godina zatvora u banjalučkom Okružnom sudu zbog ratnog zločina.

Presudu je izreklo Sudsko vijeće kojem je predsjedavala Olga Pantić, koja je kazala da je tužilaštvo dokazalo da su Lončarević i Makivić počinili djelo koje im se stavlja na teret.

Lončarević i Makivić su osuđeni na po šest godina zatvora zbog ubistva vlasnika banjalučkog restorana "Borac" Vehbije Mujnovića zvanog Zlaja. U presudi se navodi da su Lončarević i Makivić u vrijeme počinjenja zločina bili pripadnici Specijalnog odreda milicije za posebne namjere Centra službi bezbjednosti Banjaluka.

Oni su 8. jula 1992. godine, obučeni u maskirne uniforme i naoružani pištoljem, sa još dvije nepoznate osobe, došli ispred restorana "Borac" u Gundulićevoj ulici u banjalučkom naselju Borik. Tu su popričali s Mujnovićem, a zatim zajedno s njim otišli u stan koji se nalazi na spratu iznad restorana. Žrtvu su odveli u spavaću sobu, gdje su joj kroz jastuk prislonjen na glavu iz pištolja pucali u potiljak. Tijelo ubijenog Mujnovića pronađeno je isti dan u večernjim časovima.

Ovo djelo je bilo okarakterisano kao samoubistvo, ali je naknadnom istragom utvrđeno da je riječ o ubistvu. Mujnović nije bio naoružan i nije pripadao nijednog vojnoj formaciji.

Obrazlažući presudu sudija Pantić je kazala da je sud kao olakšavajuće prilikom odmjeravanja kazne optuženima cijenio protek vremena od ubistva. Kao olakšavajuće je uzeto i njihovo korektno ponašanje tokom suđenja i to što ranije nisu osuđivani. Sud nije pronašao otežavajuće okolnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana