Dužniku prijetio da će mu zaklati djecu

PIŠE:
Dužniku prijetio da će mu zaklati djecu

Banjaluka - Svjedok tužilaštva Radovan Crnadak rekao je juče u banjalučkom Okružnom sudu da je Branislav Smiljanić (37), koji je optužen za zelenaštvo, pranje novca i iznudu, prijetio njegovom sinu da će mu poklati djecu ako ne bude vraćao kamate na pozajmljeni novac.

On je kazao da je njegov sin Darko od Smiljanića pozajmio 7.500 maraka uz mjesečnu kamatu od deset odsto.

- Za dug svog sina sam saznao kada je Smiljanić počeo da dolazi kući. Psovao je mom sinu šestogodišnju kćerku i prijetio mu jer ne vraća novac. Snaha je zbog prijetnji pobjegla od kuće sa djecom - rekao je Crnadak i dodao da je na ime kamata umjesto sina vraćao Smiljaniću šest mjeseci po 700 maraka.

Svjedok Daliborka Bukara istakla je da je u dva navrata od Smiljanića posuđivala novac. Jednom je uzela 1.000 evra, a drugi put 750 evra s mjesečnom kamatom od 20 odsto.

- Smiljanić je bio korektan dok sam uredno vraćala kamate. Prvu pozajmicu sam vratila i isplatila kamate bez problema. Drugu nisam uspjela vratiti. Kasnila sam s kamatama i Smiljanić mi je tada počeo prijetiti. U jednoj poruci je kazao da će dovesti ljude da me u mojoj kući seksualno iskoriste ako ne platim - rekla je Bukara i dodala da je na ime kamata za drugu pozajmicu Smiljaniću isplatila 7.500 evra.

Smiljanić je optužen da se bavio zelenaštvom, iznudama i pranjem novca od 2007. do septembra prošle godine. On je pozajmljivao novac ljudima s kamatom od deset do 20 odsto mjesečno, a kada ne bi vraćali, dužnicima je prijetio i iznuđivao novac.

U ovom slučaju za zelenaštvo i iznudu su optuženi i sudski policajac Drago Đenić, protiv kojeg je odvojen postupak, te Sandro Kaurin i Slavko Todorović, koji su već osuđeni. Kaurin je osuđen na tri godine  i četiri mjeseca zatvora i novčanu kaznu od 10.000 maraka, a Todorović na deset mjeseci zatvora i kaznu od 500 maraka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana