Doboj: Topreku osam godina zatvora

Dijana Dujić
Doboj: Topreku osam godina zatvora

Doboj - Milorad Toprek (64) iz Rastuše kod Teslića osuđen je u dobojskom Okružnom sudu na osam godina zatvora zbog ubistva poznanika Čedomira Puljića (55) iz teslićkog mjesta Gornja Radnja.

Prema presudi, nakon svađe i tuče između njih Toprek je hicem iz lovačke puške 22. juna ove godine pogodio Puljića u stomak. Od tih povreda Puljić je preminuo 20 dana kasnije u Univerzitetskoj bolnici - Klinički centar Banjaluka.

Puljić je, kako se navodi u presudi, 22. juna oko 18 časova pijan došao pred vrata Toprekove kuće da sa njim razgovara, jer je policiji prijavio da mu je Toprek ubio psa.

Kada je Toprek, koji je takođe bio u stanju lakog pijanstva, izašao pred kuću, Puljić ga je odmah napao.

Zbog ubistva psa je psovao i govorio da će "srediti" Topreka. Potom su otišli na mjesto gdje je, navodno, ubica zakopao psa. Toprek je ponio lopatu i kada je iskopao zemlju, pokazao je Puljiću da je, u stvari, na tom mjestu zakopao lisicu.

Prema navodima u presudi, Puljić je tada pljunuo Topreka, jer je bio nezadovoljan onim što je vidio te nastavio da ga vrijeđa.

- Na livadi u blizini Toprekove kuće Puljić je oteo od njega lopatu i udario ga u glavu, što je Topreka naljutilo i razdražilo te ga dovelo do prolazne duševne poremećenosti, usljed koje je bio bitno smanjeno uračunljiv. On je potom oteo Puljiću lopatu i zadao mu više udaraca rukama i pomenutom alatkom - navodi se još u presudi.

Toprek je Puljiću nanio višestruke povrede u vidu nagnječenja mozga, preloma kostiju nosa i desne gornje vilice, razdernu ranu čela i nosa, te krvni podliv desne nadlaktice. Nakon što ga je pretukao, zatražio je od supruge da mu donese lovački karabin, a potom je sa udaljenosti od 30 do 50 centimetara ispalio hitac i pogodio Puljića u stomak.

Puljić je poslije toga prevezen u Klinički centar Banjaluka, a 15. jula je preminuo usljed zadobijenih povreda.

Optuženom se u izrečenu kaznu uračunava i vrijeme provedeno u pritvoru od dana kada je uhapšen, 22. juna. Oduzet mu je lovački karabin, a oslobođen je plaćanja sudskih troškova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana