Direktor sam sebi povećao koeficijent za platu

Nebojša Tomašević
Direktor sam sebi povećao koeficijent za platu

Banjaluka - Bivši predsjednik Upravnog odbora Fonda za zaštitu životne sredine RS Pero Ćorić izjavio je u banjalučkom Okružnom sudu da je nekadašnji vršilac dužnosti direktora ovog fonda Milivoje Vasić tokom 2008. godine nezakonito donio pravilnik o platama i sam sebi uvećao koeficijent.

Specijalno tužilaštvo RS tereti Vasića da je  zloupotrebom službenog položaja ili ovlašćenja oštetio budžet RS za 31.019 maraka.

Prema Ćorićevim riječima, Vasić je donio pravilnik kojim je sebi povećao koeficijent za isplatu plate bez znanja članova UO Fonda.

- Mi smo za sporni pravilnik saznali tek u decembru 2008. godine, a Vasić ga je donio u martu. On je, prema proceduri, morao nas da upozna i da se o tome izjasni UO Fonda - kazao je Ćorić u petak u sudu.

On je objasnio da je 2008. godine bio na snazi pravilnik o platama iz 2007. godine prema kojem je direktor imao koeficijent za platu šest. Prema njegovim riječima, Vasić je u pravilniku od marta 2008. sam sebi povećao koeficijent na 11,7, a kasnije, u oktobru te godine, nezakonito je izmijenjen pravilnik, pa je koeficijent povećao na 15,6. Ćorić je potvrdio da je UO krajem 2008. ili početkom 2009. godine usvojio pravilnik o platama sa koeficijentom od 11,7 za direktora. Naglasio je da je rukovodstvo Fonda Vladi RS poslalo pravilnik na odobravanje, ali sa koeficijentom 15,6 za direktora, iako UO Fonda taj koeficijent nikad nije usvojio. Prema navodima u optužnici, Vasić se tereti  da je od 1. marta 2008. do 30. aprila 2009. u Banjaluci nezakonito donio pravilnik o platama, naknadama, nagradama i ostalim primanjima, a potom i Pravilnik o izmjenama navedenog pravilnika. Na osnovu toga je povećao koeficijente za obračun plata za sva radna mjesta u Fondu i dodatno uvećao koeficijente za obračun plata v.d. direktora i tehničkog sekretara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana