Direktor i menadžeri Aktiva investa oslobođeni optužbi

Nebojša Tomašević
Direktor i menadžeri Aktiva investa oslobođeni optužbi

Banjaluka - Vrhovni sud Republike Srpske potvrdio je presudu banjalučkog Okružnog suda kojom su društvo za upravljanje investicionim fondovima "Aktiva invest", direktor društva Srđan Praštalo i još tri investiciona menadžera oslobođeni optužbi da su nesavjesnim poslovanjem oštetili VB fond iz Banjaluke za oko 436.000 maraka.

Sekretar Vrhovnog suda Jelena Despotović kazala je da je presuda potvrđena nakon što je vijeće odbilo žalbu Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka.

- Žalba je ocijenjena kao neosnovana i zato je i odbijena, a presuda je u cijelosti potvrđena - rekla je Despotovićeva.

Pomenutom presudom osim Praštala, usljed nedostatka dokaza, krivice su sada pravosnažno oslobođeni i Vitomir Joksimović, Nikola Jovović i Vladimir Glišović. Praštalo je oslobođen i optužbi za zaključivanje štetnog ugovora.

Bivše Specijalno tužilaštvo RS optužilo je Praštala i ostale da su nesavjesnim poslovanjem prilikom kupovine akcija HLT fonda iz Podgorice oštetili VB fond iz Banjaluke za oko 436.000 maraka, za čiji su račun kupili akcije. Praštalo je optužen i za zaključenje štetnog ugovora.

U optužnici je navedeno da su optuženi ova djela počinili tokom oktobra i decembra 2010. godine, a u to vrijeme bili su članovi uprave društva "Aktiva invest", koje je upravljalo VB fondom. Prema optužnici, oni su na sjednicama Upravnog odbora u dva navrata donijeli odluku o kupovini akcija HLT fonda po cijenama višim od realnih iako su znali ili mogli znati da je taj fond u gubicima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana