Direktor dva puta u godini sebi uvećavao platu

Nebojša Tomašević
Direktor dva puta u godini sebi uvećavao platu

Banjaluka - Bivši sekretar Fonda za zaštitu životne sredine RS Mara Bojić kazala je u banjalučkom Okružnom sudu da je tadašnji direktor Milivoje Vasić tokom 2008. godine donio pravilnik o platama, kao i njegove izmjene po kojima su i njemu i njoj uvećana primanja.

Ona je svoj iskaz dala kao svjedok tužilaštva u nastavku suđenja Vasiću kojeg Specijalno tužilaštvo tereti za zloupotrebu službenog položaja ili ovlašćenja.

Bojićeva je naglasila da pretpostavlja da se Vasić o donošenju pravilnika konsultovao sa predstavnicima Vlade RS i Upravnog odbora u Fondu. Kazala je da, ipak, to ne može tvrditi.

- U vrijeme donošenja pravilnika na preporuku revizorske komisije primljena sam u stalni radni odnos. Plata mi je tada povećana zbog drugačijeg obračuna po koeficijentu četiri koji se množio sa tadašnjom cijenom rada u finansijskom sektoru od 225 maraka. Ranije sam imala 800 maraka - rekla je Bojićeva i dodala da se kasnijom izmjenom pravilnika njen koeficijent povećao sa četiri na 4,5.

Istakla je da je Pravilnik o platama u Fondu identičan onom koji je izradio Vasić, a usvojio UO Fonda početkom 2009. godine.

Optužnicom je Vasiću stavljeno na teret da je zloupotrebom službenog položaja ili ovlašćenja oštetio budžet RS za 31.019 maraka. Prema optužnici, Vasić je od 1. marta 2008. do 30. aprila 2009. u Banjaluci nezakonito donio pravilnik o platama, a potom i njegove izmjene. Na osnovu toga je povećao koeficijente za obračun plata za sva radna mjesta u Fondu i dodatno uvećao koeficijente za obračun plata v.d. direktora i tehničkog sekretara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana