Dileru droge pet godina zatvora

Nebojša Tomašević
Dileru droge pet godina zatvora

Sarajevo - Viktor Krišto (45) iz Busovače pravosnažno je osuđen na pet godina zatvora zbog krijumčarenja droge nakon što je Apelaciono vijeće Suda BiH odbilo žalbu Tužilaštva BiH. Krišti je prvostepena presuda izrečena u maju ove godine u Sudu BiH i na nju se žalilo Tužilaštvo BiH. Apelaciono vijeće je ovu žalbu odbacilo kao neosnovanu i potvrdilo prvostepenu presudu.

Prema navodima u presudi, Krišto je bio član organizovane kriminalne grupe koja je tokom 2011. godine prokrijumčarila 20 kilograma marihuane u Hrvatsku.

U presudi  se navodi da su, osim Krište, grupi pripadali: Silvijo Bagarić i Ferdo Nikolić iz Busovače, te Ivica Bajolić, Danijel Markulić i još nekoliko osoba u Hrvatskoj. Dodaje se da je Krišto u avgustu 2011. od nepoznate osobe nabavio 20 kilograma marihuane i predao je Bagariću, koji je 20 pakovanja droge oblijepljenih u plastične folije predao Nikoliću kod benzinske pumpe "Džej" u Vitezu. Nikolić je drogu sakrio u priključnu prikolicu kamiona, te je 21. avgusta 2011. godine prešao granicu sa Hrvatskom preko graničnog prelaza Gradiška i nastavio   prema Zagrebu. Prije dolaska u Zagreb Nikolić je kamionom sišao sa autoputa na proširenje, te je 20 kilograma droge predao Nevenu Prerajoviću, kako bi on pošiljku proslijedio ostatku grupe. Međutim, u tom trenutku su ih uhapsili pripadnici  Policijske uprave Zagreb, poslije čega su službenici Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) obavili pretrese nekoliko lokacija u Busovači, te uhapsili Krištu i Bagarića.

Sud BiH je Bagarića ranije osudio na dvije godine zatvora, nakon što je sa Tužilaštvom zaključio sporazum o priznanju krivice, dok se protiv Nikolića sudski postupak vodi u Hrvatskoj. Krišto je bio u pritvoru od 22. avgusta do 20. oktobra 2011. godine i to vrijeme će mu biti uračunato u izdržavanje kazne. Pritvor mu je ponovo određen u maju prilikom izricanja prvostepene presude.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana