Dileru deviza iz Gradiške oduzeto 87.000 maraka

Goran Obradović
Dileru deviza iz Gradiške oduzeto 87.000 maraka

Gradiška - Borislav Varda (36) iz Gradiške osuđen je u gradiškom Osnovnom sudu na novčanu kaznu od 3.000 maraka, a oduzeta mu je i imovinska korist od 87.750 KM koju je stekao krivičnim djelom.

Prema presudi izrečenoj u ponedjeljak, Varda je u toku novembra i decembra prošle godine kao vlasnik mjenjačnice "NiN" u Gradišci, protivno uslovima pod kojima mu je dato ovlašćenje za obavljanje mjenjačkih poslova, organizovao mrežu posrednika. Oni su se bavili kupovinom i prodajom deviza od građana na području Gradiške, Kostajnice, Kozarske Dubice i Broda, te novac mijenjali sa Vardom.

Varda je uhapšen 24. decembra prošle godine u policijskoj akciji "Kurs" u kojoj su pored njega uhapšene još tri osobe. Varda se tada u mjestu Sijekovac kod Broda sastao sa Kristijanom Kneževićem iz Hrvatske kako bi razmijenili devize. Tokom razmjene uhapsili su ih pripadnici MUP-a RS.

- Knežević je Vardi predao 22.500 evra, a on njemu 129.690 kuna. Prilikom primopredaje novca su uhapšeni - navedeno je u presudi.

Osim Varde i Kneževića u ovoj akciji uhapšeni su u Dejan Novaković iz Kostajnice i Šime Knežević iz Slavonskog Broda, koji su takođe osumnjičeni za nezakonito dilanje deviza.

Svi uhapšeni su tokom ispitivanja u tužilaštvu priznali krivicu zbog čega tužilac nije predložio pritvor, te su pušteni da se brane sa slobode.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana