Dilerima skanka uhapšenim u akciji Maestral 28 godina zatvora

Goran Obradović
Dilerima skanka uhapšenim u akciji Maestral 28 godina zatvora

Sarajevo - Dragan Doderović (47) iz Gacka i još devet dilera uhapšenih u policijskoj akciji "Maestral" osuđeni su u Sudu BiH na ukupno 28 godina zatvora.

Prema ovoj presudi, Doderović i Aleksandar Međedović osuđeni su na po četiri godine zatvora, dok će Adis Hadžimahović, Puniša Nikolić, Danilo Božović i Ilija Bumbić iza rešetaka provesti tri godine. Na po dvije godine zatvora osuđeni su Mijomir Tomanović, Dragan Slijepčević, Zdravko Rončević i Slobodan Popović.

U Sudu BiH su rekli da su oni proglašeni krivim što su u periodu od novembra 2013. do februara ove godine postali pripadnici organizovane kriminalne grupe, koja je formirana radi neovlašćene međunarodne nabavke, prevoza i prodaje droge.

- Oni su u više navrata prokrijumčarili na desetine kilograma skanka sa područja Crne Gore u BiH radi prodaje na ilegalnom tržištu u BiH i krijumčarenja u zemlje Evropske unije - istakli su u Sudu BiH.

Međedoviću, Nikoliću i Božoviću produžen je pritvor zbog opasnosti od bjekstva ili da bi mogli ponoviti krivično djelo, dok su ostalim osuđenim produžene mjere zabrane putovanja.

U okviru finalizacije operativne akcije "Maestral" policija je u noći između 30. i 31. januara ove godine na području Nevesinja zaplijenila 67,4 kilograma skanka, čija je vrijednost na tržištu više od 670.000 maraka, što je najveća zapljena narkotika u posljednjih osam godina na tom području.

Prvo su zaustavljeni Božović, Međedović i Nikolić koji su se, zajedno sa Slijepčevićem, Rončevićem i Doderovićem, vozili iz pravca Nevesinja ka Mostaru u automobilima "reno megan" crnogorskih registarskih oznaka, "audi" i "mercedes" sa bh. tablama.

Opojna droga je kasnijim pregledom i pretresom pronađena u "mercedesu", u kojem su se nalazili Rončević i Nikolić, dok su ostala četvorica bila u druga dva vozila.

Većina uhapšenih je odranije poznata policiji po brojnim krivičnim djelima.

Doderović, koji je bio vođa ove organizovane grupe, odslužio je kaznu zatvora od 15 godina zbog dvostrukog ubistva, a dovođen je i u vezu sa drogom. Slijepčević je proveo deset godina za rešetaka zbog toga što je bombom raznio policijskog tehničara.

Crnogorci Danilo Božović, Aleksandar Međedović i Puniša Nikolić bili su kažnjavani sa po pet do šest godina zatvora zbog zloupotrebe narkotika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana