Devet godina zatvora zbog ubistva civila

Goran Obradović
Devet godina zatvora zbog ubistva civila

Banjaluka - Dražen Lakić iz Javorana kod Kneževa osuđen je juče u banjalučkom Oružnom sudu na devet godina zatvora zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva u selu Babanovac kod Prnjavora.

Presudu je izreklo sudsko vijeće kojem je predsjedavala Olga Pantić.

Prema navodima u presudi, Lakić je kao pripadnik vojne jedinice "Vukovi sa Vučijaka" ubio Zlatka Alilovića. Prije ubistva on je u Prnjavoru 18. februara 1993. godine oko 19 časova sa još dva naoružana, za sada neidentifikovana muškarca, od kojih je jedan bio uniformisan, a drugi u civilu, naoružan automatskom puškom i bombama došao do kuće Petra Alilovića. Lakić je tada sa jednim od saučesnika ušao u kuću u kojoj se nalazilo sedam osoba, od kojih su dvije bile maloljetne. Oni su tada kundacima puške i nogama udarali ukućane tražeći novac. U jednom trenutku Zlatko Alilović je otišao u sobu kako bi donio novac, a Lakić je otišao za njim u sobu i ubio ga.

Sudija Olga Pantić je rekla da su odbačene primjedbe odbrane da ovaj sud nije stvarno nadležan za ovaj slučaj.

- Navodi tužilaštva su nesporno dokazani na osnovu izjava svjedoka i drugih dokaza. Utvrđeno je da je Lakić počinio zločin koji mu se stavlja na teret - rekla je Pantićeva.

Ona je dodala da kada su u pitanju olakšavajuće okolnosti sud je cijenio da je Lakić u vrijeme ubistva bio mlađa osoba, njegovo korektno držanje tokom suđenja, kao i da ranije nije osuđivan.

- Kada su u pitanju otežavajući okolnosti za Lakića, cijenili smo da je ubio mladog čovjeka sa pet hitaca. Osim toga, on je tukao žene koje su se nalazile u kući - istakla je Olga Pantić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana