Ćopiću oduzeta imovina vrijedna 20 miliona KM

Nebojša Tomašević
Ćopiću oduzeta imovina vrijedna 20 miliona KM

Banjaluka - Vrhovni sud RS osudio je u petak Zorana Ćopića (47) iz Novog Grada na četiri godine zatvora, a s obzirom na to da se radi o pravosnažnoj presudi, biće mu trajno oduzeta imovina vrijedna oko 20 miliona maraka, za koju je utvrđeno da ju je stekao pranjem novca jednog od najvećih narko-bosova Darka Šarića.

Ćopiću je u kaznu uračunato vrijeme provedeno u pritvoru, u kojem je bio od 26. aprila 2011. do 18. jula 2013. godine. Istom presudom direktor Ćopićevog preduzeća "Aviorent" iz Banjaluke Drago Nižol osuđen je na novčanu kaznu od 4.000 maraka, a utvrđeno je da je krivično djelo pranje novca počinio iz nehata. Direktor Ćopićevog preduzeća "Agrokop" iz Banjaluke Ljubo Mrđen ranije je, na osnovu sporazuma o priznanju krivice, osuđen na šest mjeseci zatvora.

Istorijska presuda

Ovo je prva pravosnažna presuda u predmetima koji se u više zemalja vode protiv Šarića i najveća zapljena imovine stečene krivičnim djelom u jednom predmetu u regionu. Pravosnažna presuda protiv Ćopića donesena je nakon što je Vrhovni sud dva puta ukidao prvostepene presude kojima je takođe bio proglašen krivim.

Vijeće Vrhovnog suda RS donijelo je rješenje kojim se oduzima 10,8 miliona akcija akcija Fabrike šećera u Bijeljini, koje čine 51 odsto kapitala tog preduzeća. Taj udio bio je u vlasništvu Ćopićevog preduzeća "Agrokop" iz Banjaluke. Od "Agrokopa" se oduzima i 2,67 miliona maraka, a od preduzeća "Aviorent" avion "cesna", za koji je takođe utvrđeno da je kupljen prljavim novcem od prodaje droge. Vijeće je odbilo zahtjev tužilaštva da od preduzeća "Aviorent" bude oduzeta i cisterna.

Oduzeta imovina, kojom je do blokade upravljala Agencija za upravljanje oduzetom nelegalno stečenom imovinom, postaće vlasništvo RS. Direktor Agencije Zoran Stanišljević izjavio je da će sačiniti informaciju o oduzetoj imovini i dostaviti je Vladi RS, koja će ubuduće s njom upravljati.

Istragu protiv Ćopića i njegovih saradnika tri i po godine vodila je Jedinica za finansijske istrage i utvrđivanje imovine stečene izvršenjem krivičnog djela MUP-a RS, u saradnji sa MUP-om Srbije.

- MUP RS je zadovoljan osuđujućom presudom. To je prva pravosnažna presuda u predmetu "Šarić" na kojem se radi u više zemalja - rekla je portparol MUP-a RS Mirna Šoja.

Ona je naglasila da se presudom Vrhovnog suda trajno oduzima Ćopićeva imovina vrijedna 20 miliona KM, za koju je utvrđeno da je stečena izvršenjem krivičnog djela.

- To je do sada najveća pojedinačna vrijednost trajno oduzete imovine, ne samo u RS, već i u regionu s obzirom na to da je najveća vrijednost oduzete imovine u Srbiji tri miliona, a u Hrvatskoj oko četiri miliona - istakla je Šoja i podsjetila da je u RS do sada blokirana imovina vrijedna 49 miliona KM, za koju se sumnja da je stečena izvršenjem krivičnog djela, a da je računajući i Ćopićevu vrijednost trajno oduzete imovine 21 milion maraka.

Hapšenje

Ćopić je uhapšen 26. aprila 2011. godine u Banjaluci u sklopu policijske akcije "Mašina". Tada su uhapšeni i Nižol i Mrđen. Ćopića je Specijalno tužilaštvo RS optužilo da je od 2008. do polovine 2010. godine veću količinu Šarićevog novca stečenog prodajom droge ubacio u privredne tokove RS da bi prikrio njegovo porijeklo. To je uradio zajedno sa više lica, među kojima su Nižol i Mrđen. Najviše prljavog novca na račun banjalučkog "Agrokopa" uplatile su of-šor kompanije u vlasništvu Šarića i njegovih saradnika "Lafinotrejd" i "Metaniko" iz SAD. Novac je uplaćen na osnovu fiktivnih faktura za isporuku sjemenskog kukuruza, koje je, po Ćopićevom nalogu, sastavio Mrđen. Suđenje Ćopiću i Nižolu počelo je 6. novembra 2011. godine, a postupak protiv Mrđena je razdvojen nakon što je priznao krivicu.

Protiv Ćopića se vodi krivični postupak i u Srbiji zbog pranja novca. Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal Srbije je 6. avgusta 2010. godine podiglo optužnicu protiv Darka Šarića i još osam osoba, uključujući i Ćopića.

Šećerana

Pomoćnik direktora za tehnička pitanja u bijeljinskoj Šećerani Rade Rakić je rekao da su zadovoljni što je stavljena tačka na maratonsko suđenje zbog kojeg je fabrika pretrpjela ogromne gubitke. S obzirom na to da će Ćopićeve akcije preći u vlasništvo RS, Rakić očekuje da što prije bude sazvana skupština akcionara i imenovana nova uprava.

- Nadamo se da će Vlada, koja će biti novi većinski vlasnik, hitno reagovati, imenovati organe upravljanja i ubaciti svjež novac da bi se moglo početi raditi ili će pronaći strateškog partnera - kazao je Rakić i dodao da su izgubljene tri dragocjene godine tokom kojih je šećer bio najatraktivniji artikl.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Stevo Mirjanić rekao je ranije da će se ministarstvo, kada budu stvoreni pravni uslovi, angažovati u punom kapacitetu da bi pomogli menadžmentu Šećerane da pokrene fabriku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana