Cerovcu ponovo sude zbog otmice u Bijeljini, tužilaštvo izmijenilo optužnicu

Nebojša Tomašević
Cerovcu ponovo sude zbog otmice u Bijeljini, tužilaštvo izmijenilo optužnicu

BANjALUKA - Republičko tužilaštvo na početku ponovljenog suđenja Draganu Cerovcu u Okružnom sudu u Banjaluci saopštilo je da je izmijenilo optužnicu te ga sada tereti za blaži oblik krivičnog djela, odnosno za pomaganje u otmici Nenada Jakovljevića iz Bijeljine.

Advokat Predrag Ješurić zatražio je da njegov klijent bude oslobođen jer nema dokaza da je počinio krivično djelo.

Podsjetio je da je Vrhovni sud Republike Srpske dva puta ukidao osuđujuću presudu protiv Cerovca i to zbog bitnih povreda odredaba krivičnog postupka.

– U obrazloženju i uputama Vrhovnog suda stoji da je psihički odnos Cerovca prema krivičnom djelu i cijeloj situaciji takav da on to nije želio. Tužilac sada navodi da je stavio na raspolaganje automobil otmičarima i istrajava u postupku. Nema dokaza da je moj branjenik učestvovao ni u pomaganju. Sada je ostalo sve kako je bilo i ranije, a tužilaštvo nije izvelo nijedan novi dokaz  - rekao  je advokat Ješurić.

Ovo je druga promjena optužnice u ovom slučaju.

Cerovac je prošle godine u ponovljenom postupku u Okružnom sudu u Banjaluci osuđen na  šest mjeseci zatvora zbog učešća u otmici Nenada Jakovljevića iz Bijeljine.

Prvo je 2019. godine osuđen na 18 mjeseci zatvora. Ovu presudu pet mjeseci kasnije ukinuo je Vrhovni sud RS, a nakon toga je izmijenjena optužnica pa je iz nje izbrisano da je Cerovac djelovao u sastavu grupe sa braćom Vidović.

Cerovac je uhapšen u novembru 2018. godine na granici BiH i Srbije po potjernici i u pritvoru se nalazio do januara 2020. godine te je tako iza rešetaka već proveo 14 mjeseci.

Prema prvostepenoj presudi, on je učestvovao u otmici Jakovljevića kojeg su oteli braća Miljan i Ljuban Vidović te ga prislili da sačini ugovor o pozajmici od 8.000 evra zbog navodnog duga od 2.000 evra.  U presudi se navodi da je Cerovac 14. maja 2018. dovezao Miljana Vidovića  iz Loznice u Bijeljinu i s njim otišao u kafe bar "Burence" gdje su bili Miljanov brat Ljuban i Jakovljević.

Zatim je Vidovića i Jakovljevića odvezao iz "Burenceta” do Gradske uprave Bijeljina te do knjižare "Mojić" gdje je sačinjen ugovor o pozajmici. Navodi se da je osim toga, Cerovac na zahtjev Miljana pristao da doveze Fikretu Mušanović kako bi ona umjesto braće  sa Jakovljevićem potpisala ugovor. Nakon toga, Cerovac ih je sve odvezao do ćevabdžinice "Gold" odakle je Jakovljević pokušao da pobjegne, ali ga je Miljan stigao kod teretane "Falkon" u koju ga je ugurao i pretukao.

Cerovac je tada iz "Golda" dovezao Ljubana do teretane, a zatim obojicu braće i žrtvu odvezao u Amajlije iako je vidio da Jakovljević ima krvi oko usta.

Tokom vožnje Miljan je prijetio Jakovljeviću da će mu pucati u noge te je Ljubanu rekao da „zove Mikija da donese pištolj“. U Amajlijama su braća  pretukla Jakovljevića, nakon čega ih je Cerovac vratio u Bijeljinu te braći Vidović rekao da mora da ide te su on i Miljan otišli u Srbiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana