Čereku potvrđeno tri godine i osam mjeseci zatvora

N. T.
Čereku potvrđeno tri godine i osam mjeseci zatvora

Banjaluka - Bivši načelnik opštine Brod i potpredsjednik Socijalističke partije Milovan Čerek pravosnažno je osuđen u Vrhovnom sudu RS na tri godine i osam mjeseci zatvora i novčanu kaznu od 24.000 maraka zbog primanja mita i protivzakonitog posredovanja.

Portparol Vrhovnog suda Jelena Despotović rekla je da su odbijene žalbe odbrane kao neosnovane i da je potvrđena prvostepena presuda banjalučkog Okružnog suda.

Čereku je prvostepenom presudom zabranjeno obavljanje javne funkcije pet godina od dana pravosnažnosti presude. Takođe mu je oduzeta imovinska korist od 122.500 maraka koju je zaradio krivičnim djelom. U presudi se navodi da je on protivpravno pribavio 136.000 maraka.

Prema navodima u presudi, Čerek je uzeo 126.000 maraka mita od preduzeća "2D Živković" iz Dervente kako bi ova firma dobila posao na tenderu za izgradnju "Akva parka" u Brodu. Osim toga, on je od direktora i vlasnika "Limikoma" Milivoja Šormaza primio 10.000 maraka kako bi omogućio da preduzeće "Gradska toplana" Brod odobri isplatu dijela dospjelih dugovanja tom preduzeću.

Čerek je bio uhapšen 14. septembra 2012. godine zajedno sa direktorom Direkcije za izgradnju i razvoj opštine Brod Borom Miloševićem i tehničkim sekretarom brodskog SP-a Đurđom Teodosić, koja je bila svjedok na suđenju.

U slučaju "Čerek" ranije su osuđeni bivši direktor Direkcije za izgradnju i razvoj opštine Brod Boro Milošević jer je pomogao u primanju mita, kao i vlasnik banjalučkog preduzeća "Limikom" Milivoje Šormaz zbog protivzakonitog nagrađivanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana