Čaušević postavio i aktivirao eksploziv

Nebojša Tomašević
Čaušević postavio i aktivirao eksploziv

Sarajevo - Svjedok tužilaštva BiH Adnan Haračić juče je u Sudu BiH kazao da je Haris Čaušević, koji je optužen za teroristički napad u Bugojnu, napravio, postavio i aktivirao eksplozivnu napravu iza zgrade Policijske stanice u Bugojnu.

U ovom napadu počinjenom 27. jula 2010. godine poginuo je policajac Tarik Ljubuškić, a šestoro njegovih kolega je ranjeno.

Haračić je bio optužen u ovom slučaju, ali je zaključio sporazum o priznanju krivice. U tom sporazumu je navedeno da on ima obavezu da svjedoči i da mu se može izreći zatvorska kaznu od 12 do 15 godina.

Osim Čauševića i Haračića u ovom slučaju optužen je i Naser Palislamović.

Haračić je kazao da je Čauševića poznavao nekoliko godina i da je u više navrata vidio da on posjeduje oružje i eksploziv.

Istakao je da je noć uoči napada Čaušević pozvao Haračića da dođe u njegovu kuću.

- Sjedio je na ležaju i kazao mi: "Hoću, brate, da dignem policijsku stanicu u vazduh". Ja sam mu kazao: "Nemoj, gdje ćeš to raditi". Potom je donio sporogoreći štapin, detonatorske kapisle i kliješta kojima je sastavljao napravu. Ja sam se tada izgubio i pokušao da ga odgovorim - rekao je Haračić.

Prema njegovim riječima, Čaušević mu je nekoliko dana prije napada kazao: "Vidjećeš šta će biti za Ajvatovicu".

- Nakon što je sastavio detonatorske kapisle i štapin, to je sve povezao sa četiri velike protivtenkovske mine koje su bile u vreći u garaži njegove kuće. Tom prilikom je donio vojničke pantalone i kape koje je obukao - ispričao je Haračić.

On je istakao da je Čaušević to stavio u tačke koje su zajedno odvukli u blizinu policijske stanice.

- Kada smo došli u blizinu policijske stanice, Čaušević mi je rekao da sam slobodan i da povučem tačke nazad do moje kuće - kazao je Haračić i dodao da je poslije petnaestak minuta čuo i osjetio veliku eksploziju.

Rekao je da ga je djevojka sutradan oko deset časova pozvala i da je tada saznao da je poginuo policajac Tarik Ljubuškić.

Za teroristički napad u Bugojnu sudi se i Nedžadu Keški, Harisu Špagi i Eminu Osmanagiću koji su optuženi za pomaganje Naseru Palislamoviću u bjekstvu poslije napada. Njihov predmet razdvojen je od Čauševićevog i Palislamovićevog.

Prigovori

Predsjednik sudskog vijeća Goran Radević zbog zaštite svjedoka nije dozvolio prigovore odbrane.

Odbrana i Haris Čaušević ispitivaće svjedoka unakrsno na sljedećem ročištu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana