Bukmir negirala da je odavala službene tajne Suda BiH

Nebojša Tomašević
Bukmir negirala da je odavala službene tajne Suda BiH

Sarajevo - Željka Bukmir (32) iz Ljubuškog, koja je optužena za zloupotrebu položaja i odavanje službenih tajni, negirala je krivicu u Sudu BiH.

Protiv Bukmirove je u maju ove godine optužnicu podiglo Tužilaštvo BiH koje je tereti da je krajem 2011. godine, radeći kao sudski pripravnik u Sudu BiH, zloupotrijebila položaj i povrijedila tajnost postupka u okviru predmeta protiv više osumnjičenih sa područja zapadne Hercegovine. Istraga u ovom predmetu se vodila protiv više osoba zbog organizovanog kriminala, krijumčarenja i nedozvoljene proizvodnje i rasturanja neocarinjene robe. Prema optužnici Bukmirova je, nakon što je saznala da se u predmetu "Ota More" vode posebne istražne radnje, kontaktirala sa prvoosumnjičenim koga je poznavala. Ona mu je prenijela da se protiv njega i više drugih osoba sprovodi istraga i da im zakonito presreću telekomunikacije. Nakon toga, osumnjičeni pripadnici organizovane grupe prestali su da komuniciraju putem telefona i promijenili su telefonske brojeve, što je dovelo do nemogućnosti prikupljanja dokaza, te obustavljanja istrage u tom predmetu.

Branilac Bukmirove, advokat Josip Muselimović je rekao da vjeruje da nema dokaza za ono što se navodi u optužnici. Bukmirova je radila i na praksi u sklopu obavljanja pripravničkog staža u Zemljišno-knjižnom odjeljenju Opštinskog suda u Sarajevu. Kontaktirala je sa osobama iz kriminalnog miljea, a istovremeno se često viđala sa sudijama, političarima, vojnim licima koji su joj kupovali skupocjene parfeme i udvarali joj se. Od njih je i saznavala tajne informacije iz istraga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana