Brčaku 37 mjeseci zatvora za pokušaj ubistva policajca

Nebojša Tomašević
Brčaku 37 mjeseci zatvora za pokušaj ubistva policajca

BRČKO - Senad Muharemović (33) iz Brčkog u Osnovnom sudu Brčko distrikta osuđen je na tri godine i mjesec dana zatvora zbog pokušaja ubistva policajca J.T. i za neovlaštenu nabavku, držanje ili prodaju oružja.

Kako je saopšteno iz Tužilaštva Brčko distrikta izricanju presude prethodilo je priznanje krivice optuženog koji je sa tužilaštvom zaključio sporazum.

Prema optužnici Tužilaštva Brčko Muharemović je 6. juna iz pištolja ispalio sedam hitaca prema J.T. te ga tom prilikom pogodio u lijevu nadlakticu i oštetio njegovo vozilo. Kako se navodi sve se desilo oko 2.30 časova u ulici Mostarska, ispred ugostiteljskog objekta "Belvedere", policajac J. T. u to vrijeme nije bio na dužnosti. U optužnici stoji da su njih dvojica prethodnog dana zajedno satima sjedili u pomenutom loklalu te su se u odvezli na brčanski carinski terminal, gdje su pred prijateljem E. T. započeli verbalni sukob. 

- Nakon toga, E.T. je optuženog povezao do objekta Belvedere, dok ih je oštećeni pratio i sustigao na parkingu tog objekta, gdje su nastavili verbalni sukob. Zatim je optuženi Senad Muharemović dok se J. T. nalazio u automobilu, iz svog vozila uzeo pištolj i iz neposredne blizine ispalio sedam hitaca prema njemu. Pogodio ga je u lijevu nadlakticu, nanijevši mu tešku povredu, i na više mjesta oštetio vozilo u kojem se nalazio J.T, nakon čega se s trećom osobom odvezao s lica mjesta - stoji u optužnici.

Muharemović je nakon ovog brzo lociran i uhapšen, a kako je saopštilo Tužilaštvo Brčko distrikta istraga protiv njega je okončana za manje od tri mjeseca, 28. avgusta, kada je protiv njega podignuta optužnica za krivična djela pokušaj ubistva  i neovlaštena nabavka, držanje ili prodaja oružja ili bitnih dijela za oružje.

- Po potvrđivanju optužnice, optuženi i Tužilaštvo zaključili su sporazum o priznanju krivice, nakon čega mu je sud izrekao jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od tri godine i jednog mjeseca. Prethodno mu je za pokušaj ubistva utvrđena pojedinačna kazna zatvora u trajanju od tri godine, dok mu je za neovlaštenu nabavku, držanje ili prodaju oružja ili bitnih dijela za oružje utvrđena zatvorska kazna u trajanju od dva mjeseca - saopšteno je iz Tužilaštva.

Po izricanju presude, sud je optuženom ukinuo pritvor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana