Braći Šimić 21 godina zatvora

Goran Obradović
Braći Šimić 21 godina zatvora

Sarajevo - Apelaciono vijeće Suda BiH potvrdilo je prvostepenu presudu braći Mati i Blagi Šimiću, kojom su osuđeni na ukupno 21 godinu zatvora zbog pripadnosti organizovanoj kriminalnoj grupi koja se bavila krijumčarenjem droge, nedozvoljenim držanjem oružja ili eksplozivnih materija, te ugrožavanjem bezbjednosti.

Mate je osuđen na 13 godina zatvora kao vođa organizovane kriminalne grupe koja se bavila trgovinom marihuane iz BiH u Hrvatsku. Osuđen je i za nedozvoljeno držanje eksploziva te za prijetnje komesaru MUP-a Zapadnohercegovačkog kantona Zoranu Galiću. Blago je osuđen na osam godina, jer je učestvovao u međunarodnoj trgovini drogom te za nedozvoljeno držanje eksploziva.

Mate je od 2004. do 2007. godine organizovao kriminalnu grupu kojoj su se pridružili njegov brat Blago, Ivan Kolobarić i drugi. Grupa je osnovana kako bi nabavljali marihuanu, koju su prevozili preko ilegalnih graničnih prelaza iz BiH u Hrvatsku. Kolobarić je preko ilegalnih graničnih prelaza prevozio drogu u Imotski, gdje su ga čekali Šimići, a zatim bi zajedno drogu prevezli kupcima u Šibenik ili Zagreb. Kolobarić je dobio imunitet od krivične odgovornosti u zamjenu za svjedočenje protiv Šimića. Krajem decembra 2012. godine policija je pronašla deset i po kilograma droge i jedanaest štapina eksploziva na imanju Šimića u Grudama. Mate je osuđen jer je u novembru 2011. godine u Grudama prijetio Galiću i rekao da će mu "letjeti glava" i da će mu dovesti vehabije koji će silovati njegovu suprugu i djecu, a on će to gledati.

Banjalučko Okružno tužilaštvo

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana