Bošku Vidoviću četiri mjeseca zatvora i 500 KM kazne

Srna
Foto: gs

BRČKO - Predsjednik Kluba borilačkih vještina Brčko Boško Vidović /49/ osuđen je na četiri mjeseca zatvora i 500 KM novčane kazne jer je polovinu granta dodijeljenog tom udruženju, prema međusobnom dogovoru, predao poslaniku Skupštine distrikta u prošlom sazivu Ćazimu Dačaju, saopšteno je iz Tužilaštva u Brčkom.

U saopštenju se ističe da je Tužilaštvo dokazalo krivicu optuženog da je iskorištavanjem položaja zloupotrijebio budžetske grantove dodijeljene tom udruženju. Tužilaštvo je procesuiralo Vidovića pod optužbama da je 2015. i 2016. godine, posredstvom Mehmedalije Brkića došao do Dačaja da bi mu osigurao grant za rad Udruženja, uz dogovor da će mu po isplati sredstava predati polovinu novca, navedeno je u optužnici.

Optužnica tereti Vidovića da je, nakon uvrštavanja grantova za Klub borilačkih vještina u budžet distrikta prema amandmanima Dačaja i njihovoj realizaciji, posredstvom Brkića u dva navrata predao Dačaju ukupan iznos od 27.000 KM.

"Pošto je njegovom udruženju isplaćen iznos od 16.452,71 KM na ime granta za 2015. godinu, Vidović je 7.500 KM dao Brkiću, od čega je on 7.000 KM predao Dačaju. Isto tako, po isplati granta za 2016. godinu od 41.313,56 KM, optuženi mu je izdvojio i po Brkiću dostavio 20.000 KM", navodi se u optužnici.

Optužnica protiv Vidovića dokazana je pred Osnovnim sudom koji ga je zatim, na osnovu sporazuma o priznanju krivice zaključenim s Tužilaštvom, osudio.

Izuzev odluke o krivičnopravnoj sankciji, optuženi presudu može pobijati žalbom pred Apelacionim sudom. U saopštenju se napominje da je mjera oduzimanja imovinske koristi pribavljene zloupotrebama pri dodjeli grantova ovom i drugim udruženjima građana, ranije izrečena u presudi Dačaju. Prema presudi, kojom je za zloupotrebu položaja ili ovlašćenja nepravosnažno osuđen na četiri godine zatvora, on je odgovoran da u Budžet distrikta uplati iznos od 131.000 KM.

Izrečena mu je i zabrana vršenja dužnosti poslanika u Skupštini u trajanju od pet godina, u čije trajanje se neće računati vrijeme provedeno na izdržavanju kazne. Dokazivanje krivičnih djela korupcije počinjenih zloupotrebom javnih sredstava i strogo kažnjavanje odgovornih osoba, kao i sprečavanje osuđenih da ponove takva ili slična krivična djela, i dalje je u fokusu zajedničkog rada Tužilaštva i Policije distrikta Brčko, navedeno je u saopštenju.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana