Bivši zamjenik pravobranioca u Prijedoru oslobođen krivice za zloupotrebe

Nebojša Tomašević
Bivši zamjenik pravobranioca u Prijedoru oslobođen krivice za zloupotrebe

BANjALUKA - Nekadašnji zamjenik pravobranioca Republike Srpske u sjedištu u Prijedoru Zoran Basrak (66)  u banjalučkom Okružnom sudu oslobođen je optužbi da je zloupotrebom položaja omogućio da njegov otac Boro Basrak nezakonito dobije zemljište u posjed i tako oštetio Srpsku za oko 2.522 KM.

Presudu je izrekao sudija pojedinac Siniša Marković.

- Analizom dokaza sud je utvrdio da radnje optuženog opisane u optužnici nisu u uzročnoj vezi sa posljedicom. Optuženi nije bio zaposlen u organu koji je donio odluku o promjeni titulara nad nekretninom. Njegovim radnjama nije došlo do promjene titulara i zato sud smatra da ono što je  prema optužnici učinio nije krivično djelo - rekao je sudija Marković i dodao da će detaljno obrazloženje navesti u pisanoj presudi.

Presudom je odlučeno da troškovi krivičnog postupka padaju na teret budžeta

Republički tužilac Žana Bojić najavila je da će kada dobiju presudu odlučiti o daljim koracima i uložiti žalbu.

Basrakov advokat Željko Gnjatović kazao je da je presuda ispravna.

- Optuženi nije učinio krivično djelo. Čak i da je uložio žalbu na rješenje RUGIPP-a kojim je njegovom ocu priznato pravo nad imovinom ona bi bila odbijena. Pravo nad imovinom je priznato na osnovu Zakona o uzurpacijama - rekao je Gnjatović.

Optužnica, koje sad nepravosnažno oslobođen, tereti Basrak da je počinio krivično djelo zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja u periodu od 30. jula 2014. godine do 5. novembra 2016. godine, kao zamjenik pravobranioca na području Novog Grada i Prijedora, prilikom postupanja u upravnom postupku u predmetu Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove (RUGIPP) Banjaluka, pokrenutom po zahtjevu njegovog oca Bore Basraka za priznavanje prava vlasništva zemljišta uzurpacijom. Radilo se o šumi nad kojom je promijenjena svojina sa dotadašnjeg titulara Nezavisne Države Hrvatske u korist Republike Srpske. 

U optužnici se navodi  da  optuženi  u namjeri da ocu pribavi korist nije tažio svoje izuzeće te je svjesno propustio izjaviti žalbu na rješenje RUGIPP-a, a potom i pokrenuti upravni postupak na rješenje kojim je odbijena žalba JP "Šume Srpske" na pomenuto rješenje RUGIPP-a. 

Dodaje se da je usljed propusta Basraka u javnim evidencijama izvršena uknjižba prava svojine na nekretninama u korist njegovog oca Bore na koji način mu je pribavio korist od 2.522,98 KM, a za taj iznos oštetio Republiku Srpsku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana