Bivšem policijskom komesaru 11 godina zatvora

Goran Obradović
Bivšem policijskom komesaru 11 godina zatvora

Sarajevo - Bivši komesar Policije Unsko-sanskog kantona (USK) Ramo Brkić osuđen je u srijedu u Sudu BiH na 11 godina zatvora zbog proizvodnje i prometa droge, zloupotrebe položaja i korupcije.

Osim njega osuđeni su Senad Šabić na deset godina i Satko Kekić na pet godina zatvora.

Prema presudi oni su dužni da vrate imovinsku korist koju su stekli ovim krivičnim djelima i to Brkić 40.000 evra i 17.500 maraka, a Šabić 100.000 maraka.

Oni su uhapšeni u velikoj policijskoj akciji "Kastel", koju je Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) sprovela u decembru 2010. godine. Inspektori su poslije višemjesečne istrage uhapsili 41 osobu, među kojima su policijski funkcioneri i ljudi iz političkog života USK-a.

Prema presudi Brkić se dogovorio sa Senadom Šabićem, Nedžadom Kurtovićem i Zijadom Muratovićem o proizvodnji i prometu marihuane. Potom su u svoju kriminalnu grupu uključili još osoba, među kojima je i Kekić. Grupa je bila dobro organizovana i tačno se znalo ko i šta radi.

Kurtoviću i Muratoviću je uoči suđenja zamijenjen status optuženih u glavne svjedoke. Otkrili su sve detalje o proizvodnji i prodaji droge, a zauzvrat su dobili imunitet od krivičnog gonjenja. Više uhapšenih sklopilo je sporazume sa tužilaštvom.

Ovu grupu je organizovao Brkić, koji je pozvao Kurtovića i rekao da kontaktira sa Muratovićem i Šabićem i da će im on pružati zaštitu, a da oni počnu da proizvode marihuanu. Ta grupa je od 2007. godine uzgajala marihuanu na tri lokacije u USK-u. Svake godine su proizvodili najmanje 100 kilograma droge, koju su prodavali u zapadnoj Evropi.

Opširnije pročitajte u štampanom ili elektronkom izdanju "Glasa Srpske"

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana