Bivšem policijskom komesaru 11 godina robije

Nebojša Tomašević
Bivšem policijskom komesaru 11 godina robije

Sarajevo - Bivši komesar Policije Unsko-sanskog kantona (USK) Ramo Brkić osuđen je na 11 godina zatvora, Senad Šabić na 10 godina i Satko Kekić na pet godina zbog organizovanog šverca droge, zloupotrebe službenog položaja i davanje dara.

Presudu je u ponovljenom postupku izreklo vijeće Apelcionog odjeljenja Suda BiH.  U odluci ovog odjeljenja  se navodi da je presuda pravosnažna i da na nju nije dozvoljena žalba.

U okviru presude Sud je donio rješenje kojim se Brkiću oduzima 40.000 evra nezakonito stečene imovinske koristi i još 15.000 maraka.

Ova presuda je donesena nakon ponovljenog suđenja jer je apelaciono vijeće Suda BiH prošle godine djelimično ukinulo prvostepenu presudu u ovom slučaju od 18. decembra 2013. godine. U najnovijoj presudi se navodi da su Brkić, Šabić i Kekić oglašeni krivim jer su organizovali šverc narkoticima na području Unsko-sanskog kantona. Dodaje se da je Brkić iskoristio svoju dužnost visokog policijskog komesara i tokom 2006. godine stupio u kontakt s narko-dilerima u USK  i dogovorio prodaju marihuane. U toj grupi osim Brkića, Kekića i Šabića bili su Nedžad Kurtović, Zijad Muratović, Enver Okanović, te Pero Komšić iz Hrvatske i Boris Janežić iz Slovenije. Novac od prodaje droge dijelili su međusobno i s Brkićem. Ova grupa je od 2007. godine uzgajala marihuanu na tri lokacije u USK-u. Svake godine su proizvodili oko 100 kilograma droge, koju su prodavali u zapadnoj Evropi.

Svi  su  uhapšeni u velikoj policijskoj akciji "Kastel", koju je Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) sprovela u decembru 2010. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana