Bivšem policajcu pet i po godina zatvora zbog pljačke

Nebojša Tomašević
Bivšem policajcu pet i po godina zatvora zbog pljačke

Banjaluka - Bivši policajac Vladimir Malić pravosnažno je osuđen u Vrhovnom sudu Republike Srpske na pet godina i šest mjeseci zatvora zbog učešća u pljački 74.000 maraka iz "Pošta Srpske" u banjalučkom naselju Vrbanja.

Vijeće je donijelo i rješenje kojim je Malić obavezan da "Poštama Srpske" vrati 74.000 maraka.

Sekretar ovog suda Jelena Despotović kazala je da je vijeće odbilo kao neosnovane žalbe branioca Malića i potvrdilo mu prvostepenu presudu koja je izrečena u Okružnom sudu Banjaluka 15. oktobra 2014. Istom presudom na tri mjeseca zatvora osuđen je Jovan Jošilo, koji mu je pomogao poslije izvršenja pomenutog krivičnog djela. 

Prema navodima u presudi, Malić je poslovnicu "Pošta Srpske" u banjalučkom naselju Vrbanja opljačkao 10. novembra 2009. godine zajedno sa još dva za sada nepoznata lica. Tom prilikom ukradeno je 74.000 KM. On i njegov saučesnik, za kojim se traga, po ulasku u poštu oružje su usmjerili prema radnici S. M. i njenim kolegama B. A. i Š. S., naredivši im da legnu na pod uz povike: "Lezi dolje", "Daj novac", "Penzije su, znam da ima novca." Nakon toga su oteli pare i pobjegli "audijem 80", u kojem ih je čekao treći saučesnik. Bivši policajac je poslije "audi" zapalio kako bi prikrio tragove.

Jošilo je osuđen jer je poslije pljačke pošte 11. novembra pomogao Maliću da nabavi zdravstvenu knjižicu na lažno ime Igor Golijan kako bi sanirao povrede koje je zadobio dok je palio vozilo kojim su došli do pošte.

Malić i Jošilo policiji su poznati odranije po činjenju krivičnih djela i osuđivani su. Malić je ranije osuđen na 21 mjesec zatvora zbog šverca droge jer je kod njega 6. decembra 2006. godine pronađeno 690 grama heroina. Jošilo je u januaru 2012. godine u banjalučkom Okružnom sudu osuđen na šest i po godina zbog iznude 28.000 maraka od direktora preduzeća "Evrorad" Mirka Krivokuće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana