Basti dvije godine zatvora zbog pokušaja ubistva

Nebojša Tomašević
Basti dvije godine zatvora zbog pokušaja ubistva

Banjaluka - Mirko Basta (65) iz Banjaluke pravosnažno je osuđen u Vrhovnom sudu Republike Srpske na dvije godine zatvora zbog pokušaja ubistva poznanika Muhameda Zulića.

Ovim je potvrđena prvostepena presuda banjalučkog Okružnog suda koja mu je izrečena u martu ove godine.

Sekretar Vrhovnog suda RS Jelena Despotović rekla je da je vijeće odbilo žalbu Baste kao neosnovanu i potvrdilo prvostepenu presudu.

Basti je izrečena i mjera obaveznog liječenja zavisnosti od alkohola. Ova mjera sprovodiće se uz zatvorsku kaznu.

Prema navodima u presudi, Basta je 15. septembra prošle godine, teško pijan, nožem u leđa ubo Zulića u banjalučkoj ulici Novaka Pivaševića. Prije toga Zulić, Basta i njihov poznanik Ž. I. sjedjeli su ispred kuće za baštenskim stolom i pili alkohol. U jednom trenutku došlo je do svađe između Baste i Zulića, koji je ustao od stola i krenuo da ide. Tada je Basta krenuo za njim i ubo ga nožem na preklop u desnu stranu leđa. Zulić se kasnije oporavio od povreda.

U presudi se navodi da je Basta u vrijeme kada je počinio krivično djelo imao 3,44 promila alkohola u krvi.

Sudija banjalučkog Okružnog suda Vesna Stanković-Ćosović rekla je, obrazlažući prvostepenu presudu, da je vijeće Basti ublažilo kaznu zbog njegovog teškog imovnog stanja, bolesti   i činjenice da je djelo počinio u stanju bitno smanjene uračunljivosti.

Tokom suđenja je utvrđeno da su Basta i Zulić određeno vrijeme živjeli zajedno u Zulićevoj kući u ulici Novaka Pivaševića. Prilikom pomenute svađe Zulić je navodno govorio Basti kako mu ne plaća kiriju i provocirao ga zbog drugih stvari.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana