Autom usmrtio dječaka, dobio tri godine zatvora

Nebojša Tomašević
Autom usmrtio dječaka, dobio tri godine zatvora

Banjaluka - Bojan Maričić (24) iz Laktaša osuđen je u banjalučkom Okružnom sudu na tri godine zatvora jer je skrivio saobraćajnu nesreću u kojoj je poginuo trogodišnji Goran Dakić, a teško povrijeđena njegova polusestra Jelena Roljić.

Uz zatvorsku kaznu izrečena mu je i mjera zabrane upravljanja vozilom "B" kategorije u trajanju od dvije godine.

Sudsko vijeće kojim je predsjedavala sudija Olga Pantić Maričića je oslobodilo plaćanja troškova postupka.

Maričić je ranije na početku suđenja priznao krivicu za ovo djelo i rekao da se kaje.

Prema presudi Maričić je nesreću skrivio 3. maja prošle godine kada je vozeći pijan sa 1,82 promila alkohola u organizmu "pežoom" sletio s puta i udario Gorana i Jelenu u Bakincima kod Laktaša. Navodi se da je išao iz Bakinaca prema Aleksandrovcu i vozio je nedozvoljenom brzinom od 85 kilometara na čas. Tom prilikom je zbog toga izgubio kontrolu nad vozilom, udario u desnu bankinu pored puta nakon čega se vratio na kolovoz zanio i prešao na lijevu stranu puta gdje udario pješake Gorana i Jelenu. Nakon toga vozilom se prevrnuo na pješake. Usljed težine povreda dječak Goran Dakić je preminuo na licu mjesta, a Jelena Roljić je zadobila teške povrede.

Obrazlažući presudu sudija Pantić je kazala da je vijeće prilikom odmjeravanja kazne za Maričića cijenilo niz  olakšavajućih okolnosti.

- To su  priznanje i kajanje kao i njegova mladost i činjenica da ranije nije osuđivan. Olakšavajuće je za njega je uzeto i to što je porodičan čovjek i ima dvoje maloljetne djece - kazala je sudija Pantić.

Naglasila je da je sud na drugoj strani cijenio i činjenicu da je Maričić vozio pijan i da se nesreća dogodila isključivo zbog njegovog propusta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana