Arifović oštetio budžet Federacije za 4,5 miliona KM

Srna
Arifović oštetio budžet Federacije za 4,5 miliona KM

Sarajevo - Tužilaštvo Sarajevskog kantona podiglo je optužnicu protiv bivšeg šefa računovodstva Farmaceutskog fakulteta u Sarajevu Rijada Arifovića kome je na teret stavljeno da je budžet Kantona Sarajevo i Federacije BiH oštetio za 4,5 miliona KM, a Farmaceutski fakultet za 902.264 KM.

Arifović je optužen za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja, poresku utaju i falsifikovanje službene isprave.


Na teret mu je stavljeno da je od 2002. do 2013. godine zloupotrebom položaja i falsifikovanjem službene isprave sebi i Agenciji "Sumiko", čiji je vlasnik, pribavio protivravnu imovinsku korist od 902.264 KM i za taj iznos oštetio Farmaceutski fakultet u Sarajevu.

Optužen je i da je izbjegao plaćanje poreza za Farmaceutski fakultet u iznosu većem od 4,5 miliona KM za koliko je oštetio budžet Kantona Sarajevo i Federacije BiH.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo predložilo je Kantonalnom sudu u Sarajevu zabranu otuđenja ili opterećenja imovine u Arifovićevom vlasništvu kao i licima povezanim sa njim.

Predloženo je i da Arifoviću bude zabranjeno da obavlja dužnosti, jer bi mogao ponoviti krivična djela za koja se tereti.

Arifoviću je bio određen jednomjesečni pritvor.

Optužnica je proslijeđena Kantonalnom sudu u Sarajevu na potvrđivanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana