Ališpago vojnike obavijestio o napadu

Agencije
Ališpago vojnike obavijestio o napadu

SARAJEVO - Zulfikar Ališpago obavijestio je na postrojavanju vojnike odreda "Zulfikar" da će napasti selo Trusina kod Konjica u aprilu 1993. godine, ponovila je juče na suđenju šestorici bivših pripadnika Armije RBiH Rasema Handanović.

Ališpagu, bivšeg komandanta odreda "Zulfikar" pri Štabu Vrhovne komande Armije RBiH, interesovalo je da li je Handanovićeva možda "poslije 19 godina zamijenila postrojavanje u selu Parsovići", odakle su vojnici krenuli u napad s nekim drugim postrojavanjem, javio je BIRN.

- Nije. Tog trenutka se sjećam - odgovorila je Handanovićeva, koja je takođe bila pripadnik odreda "Zulfikar".

Ona je sa Tužilaštvom BiH ranije sklopila sporazum o priznanju krivice za zločine u Trusini. Handanovićeva, koja je na ovom suđenju svjedočila 30. marta, te 16. i 20. aprila, priznala je da je učestvovala u strijeljanju više hrvatskih civila i vojnika HVO-a u Trusini.

Mensuru Memiću, Dževadu Salčinu, Senadu Hakaloviću, Nedžadu Hodžiću, Nihadu Bojadžiću i Zulfikaru Ališpagi sudi se za napad na selo Trusina 16. aprila 1993. godine u kojem je ubijeno 18 civila i četiri pripadnika HVO-a. Prema optužnici, napadom je rukovodio Bojadžić, bivši zamjenik komandanta odreda "Zulfikar", dok je Ališpago optužen što, kao komandant, nije kaznio podređene vojnike.

Nakon što je okončano saslušanje Raseme Handanović, podnesen je prijedlog za puštanje Ališpage iz pritvora uz garanciju u iznosu oko 600.000 KM, te mjere zabrane. Tužilaštvo i Sud će se o ovom prijedlogu Ališpaginog branioca Bajre Čilića izjasniti naknadno.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana