Ajdarić uskoro na slobodi

Nebojša Tomašević
Ajdarić uskoro na slobodi

Banjaluka - Banjalučanin Neđo Ajdarić, koji u Kazneno-popravnom zavodu u Foči služi kaznu od 40 godina zatvora koja je ukinuta rješenjem Evropskog suda pravde, do kraja ove sedmice biće konačno pušten na slobodu.

Okružni sud u Banjaluci donio je rješenje o prekidu izdržavanja zatvorske kazne za Ajdarića, jer je protiv njega ukinuta presuda i obnovljen postupak na Županijskom sudu u Sisku u Hrvatskoj.

Ajdarić je u septembru 2006. godine osuđen u Županijskom sudu u Sisku na 40 godina zatvora za navodno trostruko ubistvo i pljačku porodičnog domaćinstva u Kutini koje je počinjeno u septembru 1998. godine. On je poslije presude u Hrvatskoj, zatražio da kaznu nastavi da služi u RS. Tada je presudu potvrdio Okružni sud u Banjaluci i on je sproveden u KPZ Foča. Ajdarić je u međuvremenu uputio žalbu Evropskom sudu pravde u Strazburu jer je smatrao da je nevin. Ovaj sud je u decembru 2011. ukinuo presudu i naredio Županijskom sudu u Sisku da ponovi postupak protiv Ajdarića.

Vijeće sedmorice Evropskog suda pravde u Strazburu je istaklo da je presuda protiv Ajdarića zasnovana na iskazu krajnje diskutabilnog svjedoka Steve Štule koji je psihički poremećena osoba i zato je ukinuta. Sud u Sisku je prošle godine donio rješenje o obnavljanju postupka i odredio Ajdariću pritvor, ali odluka o pritvoru prema zakonima u BiH ne važi za teritoriju BiH. Međutim, umjesto da bude pušten na slobodu, Ajdarić je zbog sporosti pravosuđa i poslije toga ostao u zatvoru u kojem je proveo šest godina.

Zajedno sa Ajdarićem 2006. godine na 40 godina zatvora osuđen je navodni njegov saučesnik Marko Grgić (43), a ovu presudu tada je potvrdio Vrhovni sud Hrvatske.

Poslije odluke o obnavljanju postupka protiv Ajdarića u Županijskom sudu u Sisku su kazali da će tražiti njegovo izručenje iz BiH. Ajdarić je državljanin BiH zbog čega on neće moći biti izručen pa će postupak protiv njega biti najvjerovatnije sproveden u banjalučkom Okružnom sudu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana