Advokat Marinko Brkić dužan vratiti klijentima 12.400 KM

Nebojša Tomašević
Advokat Marinko Brkić dužan vratiti klijentima 12.400 KM

BANjALUKA - Advokat Marinko Brkić osuđen je u Vrhovnom sudu Republike Srpske na uslovnu kaznu od šest mjeseci zatvora jer je zloupotrijebio povjerenje klijenata koje je zastupao i za sebe zadržao 12.400 maraka.

Prema presudi, on neće ići u zatvor ako u roku od godinu i šest mjeseci po pravosnažnosti presude ne počini novo krivično djelo.

Ovom odlukom Vrhovni sud je nakon održane trećestepene sjednice vijeća potvrdio presudu Okružnog suda u Banjaluci kojom je osuđen Brkić.

Presudom je obavezan da oštećenima A.J, A.J. i V.J. nadoknadi štetu od 12.400,00 KM u roku od 30 dana po pravosnažnosti presude.

Prema navodima presude Brkić, postupajući kao advokat oštećenih, zastupajući njihove imovinske interese u vansudskom, sudskom i izvršnom postupku radi naknade, nije ispunio svoju dužnost, odnosno 12.400 KM koje je osiguravajuća kuća greškom uplatila na njegov žiro račun, a na ime nematerijalne štete oštećenima, nije predao oštećenoj porodici niti vratio osiguranju.

On je taj novac zadržao za sebe u namjeri pribavljanja protivpravne imovinske koristi.

U presudi se navodi da ovakvo ponašanje advokata nije u skladu sa dobijenim ovlašćenjima, punomoći za zastupanje oštećenih, niti sa Kodeksom advokatske etike koji ga obavezuju da adekvatno zastupa imovinske interese oštećenih. 

Brkić je kazao da ne može da komentariše presudu jer je nije dobio.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana