Zorić i Krnetić ponovo osuđeni na 12 godina robije zbog ubistva Bruna Rolda

GS
Zorić i Krnetić ponovo osuđeni na 12 godina robije zbog ubistva Bruna Rolda

BANjALUKA - Boris Zorić (33) i Slobodan Krnetić (33) osuđeni su u banjalučkom Okružnom sudu u ponovljenom postupku, po drugi put na ukupno 12 godina zatvora zbog ubistva poznanika Bruna Rolda.

Krnetić je osuđen na osam godina,  a Zorić na četiri godine zatvora jer je utvrđeno da je krivično djelo počinio u stanju bitno smanjene uračunjivosti.

Zoriću je kao i ranijom presudom izrečena kazna ispod zakonskog minimuma, i izrečena mjera liječenja te će biti upućen na čuvanje i liječenje od zavisnosti u Zavod za psihijatriju na "Sokocu".

Ukoliko liječenje bude trajalo kraće od kazne, ostatak će provesti u zatvoru.

Novom odlukom optuženima su potvrđene ranije izrečene kazne. Prvu prvostepenu presudu je ukinuo Vrhovni sud Republike Srpske i slučaj vratio na novo suđenje. Presuda je ukinuta jer je korišćen nezakonit zapisnik o ispitivanju svjedoka Nermina Muheljića i troškovima postupka. Naime, zapisnik je bio na ćirilici, a Muheljić je rekao da ne zna da čita to pismo. Predsjednik sudskog vijeća Okružnog suda Branimir Jukić kazao je da su ponovljenom postupku otklonjeni nedostatci iz ranije presude.

Svjedok Muheljić je opet ispitan,a raniji zapisnik o njegovom ispitivanji koji je bio na ćirilici je odbačen i nije korišten.

Ranijim presudom optuženi si bili obavezani da solidarno plate troškove koji se odnose i na suđenje Radetu Drljači koji je priznao  krivicu u ovom slučaju.

-Sada ti troškovi nisu uzeti u obzir - rekao je sudija Jukić.

Pojasnio je da je Zorić oslobođen plaćanja troškova jer nema imovine i ne može ih platiti, dok je Krnetić obavezan da plati troškove koji se odnose na njega. Radi se o troškovima od 7.593 KM koji se odnose na vještačenja,svjedoke i sudski paušal. Prema presudi Zorić i Krnetić su zločin počinili 25. novembra 2019. godine zajedno sa Radom Drljačom koji je priznao krivicu i osuđen na 15 godina robije.

Svi optuženi, ali i žrtva su zavisnici od alkohola i opijata. Kritične noć zajedno su pili u napuštenoj kući, vlasništvo Ivice Pezića u banjalučkoj ulici Vase Glušca. Oni su se tog dana sukobili zato što Rold nije donio tablete. U presudi stoji da su Rolda brutalno pretukli Zorić i Krnetić zajedno s Drljačom koji ga je kasnije zaklao nožem. Navodi da su oni premlaćivanjem žrtvi nanijeli povrede opasne po život koje su zajedno sa ranom koju mu je nanio Drljača dovele do smrti.

Sudija Branimir Jukić je rekao da je utvrđeno da je prvi udarac Roldu nanio Krnetić, da bi mu se ostali pridružili u mlaćenju žrtve.

-Roldu su vezali noge i Zorić ga je držao dok su ga Drljača i Krnetić vezali maramom. Krnetić je potom uzeo kuhinjski nož i prišao Roldu govoreći mu da će ga zaklati. Odustao je i nož ostavio na sto, ali ga je zatim uzeo Zorić te prišao Roldu, prislonio mu oštricu na vrat uz istu prijetnju, ali i on je odustao. Nož je uzeo Drljača i ubo Rolda u vrat i ubio ga - navedeno je u presudi. Drljača je zapalio spu­žvu kre­ve­ta na ko­jem je bi­lo Roldovo beživotno tijelo. Leš je ugljenisan, a va­tra se pro­ši­ri­la na ku­ću, ko­ja je oštećena u požaru.

Pritvor

Nakon izricanja presude vijeće je produžilo pritvor Borisu Zoriću i Slobodanu Krnetiću.Ta mjera je izrečena zbog bojazni od bjekstva, a u odnosu na Zorića i zbog opasnosti od ponavljanja krivičnog djela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana