Željko Kraljević osuđen zbog utaje poreza

Srna
Željko Kraljević osuđen zbog utaje poreza

SARAJEVO - Sud BiH osudio je uslovno Željka Kraljevića na godinu dana zatvora zbog utaje poreza.

U saopštenju je naglašeno da se u presudi istovremeno određuje da ova kazna neće biti izvršena ako optuženi u roku od dvije godine, od dana pravosnažnosti presude, ne počini novo krivično djelo.

Kraljević je proglašen krivim da je od 1. januara 2016. do 10. novembra 2016. godine kao direktor i odgovorno lice u pravnom licu "Konstruktor-Neretva" Čapljina, umanjio obavezu navedenog pravnog lica prema Upravi za indirektno oporezivanje BiH i ostvario poreski kredit PDV-a u ukupnom iznosu od 28.097 KM, te za navedeni iznos oštetio budžet BiH.

Optuženo pravno lice "Konstruktor-Neretva" Čapljina odgovorno je za počinjenje krivičnog djela poreske utaje ili prevare s tim u vezi, te je Sud izrekao novčanu kaznu u iznosu od 5.000 KM.

Ovu novčanu kaznu je pravno lice dužno da plati u roku od šest mjeseci od dana pravosnažnosti presude, pod prijetnjom prinudnog izvršenja.

Istovremeno se od "Konstruktor-Neretva" Čapljina oduzima imovinska korist pribavljena izvršenjem krivičnog djela u iznosu od 28.097 KM koji je optuženo pravno lice dužno da uplati u korist budžeta BiH u roku od šest mjeseci od dana pravosnažnosti presude, pod prijetnjom prinudne naplate.

Kraljević je proglašen krivim za krivično djelo poreska utaja ili prevara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana