Zelenaš predat tužiocu: Prijeteći ubistvom od žrtve tražio 76.000 KM

Nebojša Tomašević
Zelenaš predat tužiocu: Prijeteći ubistvom od žrtve tražio 76.000 KM

BANjALUKA – Enes Džanić (58) iz Banjaluke, koji je uhapšen u akciji "Grin" zbog sumnje da je uz zelenašku kamatu posudio novac jednoj osobi pa prijeteći da će ga ubiti i pretući od njega tražio 76.000 KM, predat je u nadležnost Okružnog javnog tužilaštva u Banjaluci.

Kako je saopšteno iz Policijske uprave Banjaluka, navodeći inicijale, Džaniću na teret stavljaju zelenaštvo i iznuda, a kod njega je pronađeno 8.000 KM. -Licu E.Dž. se na teret stavlja da je od avgusta 2023. godine do momenta prijave, nakon što je oštećenom licu posudilo novac, obračunalo nedozvoljenu i nesrazmjernu kamatu.

Osumnjičeni je potom pod prijetnjom napada na život i tijelo oštećenog, tražilo isplatu duga od 76.000 KM -navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je osumnjičeni radi sticanja protivpravne imovinske koristi, iskorištavalo teško imovinsko stanje, teške prilike, nuždu i lakomislenost oštećenog kojem je u proteklom periodu u više navrata posuđivalo novac i obračunavalo nedozvoljene i nesrazmjerne kamate.

Ističe se da su u okviru akcije izvršen pretres kuće i drugih prostorija, kao i putničkog vozila koje koristi lice E.Dž. kojom prilikom su pronađeni predmeti koji se mogu dovesti u vezu sa izvršenjem navedenih krivičnih djela.

-Prilikom pretresa lica E.Dž. pronađen je i uz potvrdu oduzet novac u ukupnom iznosu od oko 8 000 KM u različitim valutama i apoenima, mobilni telefoni i drugi predmeti koji se mogu dovesti u vezu sa izvršenjem krivičnih djela-stoji u saopštenju.

DOSIJE

Džanić je poznat od ranije po brojnim krivičnim djelima i privođen je zbog iznude, droge, nasilja.

Tokom 2020. godine hapšen je zbog prijetnji bivšoj supruzi,a pet godina ranije osuđen je u banjalučkom Okružnom sudu na šest godina zatvora zbog šverca drogom.

Hapšen je 2012. godine zbog sumnje da je od jednog Banjalučanina tražio da mu vrati navodni dug od oko 6.000 maraka te mu je oštetio i automobil.

Džanić je je privođen u januaru 2009.godine u okviru istrage o paljevini kuće ubijenog građevinskog inženjera Milana Vukelića, ali je u nedostatku dokaza pušten.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana