Ilija Milić po treći put osuđen u banjalučkom Okružnom sudu: Potvrđena kazna za ubistvo Dječaka s planine

Nebojša Tomašević
Ilija Milić po treći put osuđen u banjalučkom Okružnom sudu: Potvrđena kazna za ubistvo Dječaka s planine

BANjALUKA - Ilija Milić (72) iz Kotor Varoša osuđen je u ponovljenom postupku ponovo na 16 godina i devet mjeseci zatvora zbog ubistva Vasilja Kneževića, poznatog Dječaka s planine, te pokušaja ubistva njegovog oca Nedeljka.

Osuđen je i za nedozvoljeno držanja oružja, a u kaznu je uračunato vrijeme koje je proveo u pritvoru od 11. aprila 2018. godine. Sudskom odlukom oduzeta mu je i automatska puška i pet okvira s 92 metka, a kojom je počinio zločin. Ovo je treća presuda koja je Miliću izrečena, budući da je Vrhovni sud Republike Srpske u dva navrata ukidao prvostepenu presudu i postupak vraćao na novo suđenje. Milić je prvo na osnovu priznanja krivice bio osuđen na 16 i po godina, a potom nakon novog suđenja na 16 godina i devet mjeseci i sada mu je izrečena ista kazna. Njegov branilac Jovo Pilipović najavio je opet žalbu na presudu.

Vrhovni sud RS ranije je presudu ukinuo, između ostalog, i zato što prvostepeni sud nije omogućio odbrani da provede neuropsihijatrijsko vještačenje optuženog. Navedeno je da odbrani nisu pružene iste mogućnosti u pogledu izvođenja dokaza na glavnom pretresu što je moglo da bude od uticaja na zakonito i pravično donošenje odluke.

Zločin za koji je osuđen, Milić je počinio je 10. aprila 2018. godine na Kruševu Brdu u selu Pilipovina kod Kotor Varoša. Milić je tog dana u zasjedi čekao Vasilja Kneževića na putu kojim vodi stoku i kada je Vasilj naišao, prema njemu je ispalio rafal iz automatske puške, pogodivši ga sa pet metaka. Dva hica su žrtvu pogodila u glavu, dva u lice, te jedan u rame i vrat i on je umro na mjestu. Prema presudi, Milić je nakon toga otišao kući, pozvao policiju u Kotor Varošu i rekao šta je uradio, a zatim je s puškom otišao do kuće oca ubijenog mladića, Nedeljka Kneževića. Čim ga je uočio na njega je ispalio rafal u namjeri da ga ubije. Kako je navedeno u optužnici, Nedeljko ga je pitao “Je li ti mene gađaš?”, a Milić mu je odgovorio “Na tebe pucam, tebe gađam”. Tada je Nedeljko pobjegao u kuću te se tako spasao.

Mještani Kruševa Brda su ranije izjavili da je osuđeni živio sa suprugom, ali da ima i kćerku i sinove. Oni su i potvrdili da se on ranije sukobio sa Kneževićem, u vezi sa vodovodom. Mještani Kruševa Brda o ubijenom Kneževićem imali su samo riječi hvale.

- Bio je veliki heroj za koga je čula i britanska princeza Dajana koja je htjela da ga posjeti kada je čula kako se on bori i živi. To je bio veliki borac, koji je živio od stočarstva. Desetine goveda je držao i oca starog hranio. Jednu šaku nije imao, izgubio je u eksploziji. Uprkos tome nikad se predao nije - pričali su ranije skoro svi mještani Kruševa Brda. Ubijeni Vasilj držao je konja i više od 30 goveda.

Pritvor

Nakon izricanja presude Okružni sud produžio je pritvor Iliji Miliću u kome se nalazi od 11. aprila 2018. godine. Prema sudskom rješenju pritvor mu je produžen zbog toga što se radi o krivičnom djelu za koje se može izreći kazna zatvora od 10 godina ili teža i zbog bojazni da bi puštanje optuženog na slobodu moglo da dovede do uznemirenja javnosti i narušavanja javnog reda i mira. Pritvor Miliću može trajati do pravosnažnosti presude, a najduže dok ne protekne vrijeme trajanja kazne izrečene u prvostepenoj presudi.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana