Zbog pokušaja ubistva dvije godine zatvora

Nebojša Tomašević, Foto: V. Tripić
Zbog pokušaja ubistva dvije godine zatvora

Banjaluka - Ranko Cvišić (28) iz Banjaluke osuđen je juče u banjalučkom Okružnom sudu na dvije godine zatvora zbog pokušaja ubistva poznanika i sugrađanina Zdravka Kalabića (39).

Njemu je izrečena i mjera bezbjednosti obaveznog liječenja od zavisnosti o drogama.

Presudu je izreklo vijeće kojim je predsjedavala sudija Olga Pantić. Prema navodima u presudi, Cvišić je pokušao da ubije Kalabića  29. septembra prošle godine nešto poslije 17.30 časova.

Navodi se da su se Cvišić i Kalabić prvo potukli u banjalučkoj Aleji Svetog Save, gdje ih  je u tuči spriječio i razdvojio Ognjen Drača.

Oni su ipak tuču nastavili kod zgrade Uprave za indirektno oporezivanje  i tom prilikom Cvišić je  s leđa  ubo Kalabića nožem dužine 14 centimetara. Zatim su se pogurali i  Cvišić je Kalabića ponovo ubo, ali  u stomak, poslije čega su pali na asfalt.

U presudi se navodi da je Cvišić  pao prvi, a po njemu Kalabić. Tokom ležanja na asfaltu Cvišić je još dva puta  nožem ubo Kalabića, koji se kasnije oporavio u bolnici.

Sudija Olga Pantić je obrazlažući kazala da je prilikom odmjeravanja kazne vijeće uzelo u obzir kao olakšavajuće okolnosti to da je Cvišić krivično djelo počinio u stanju bitno smanjene uračunljivosti, njegovo kajanje i korektno vladanje kao i da je u pitanju mlada osoba.

Ona je naglasila da je sud uzeo u obzir to da je Cvišić osuđivan za krađe što je cijenjeno kao otežavajuće za njega.

Cvišić se trenutno nalazi u zatvoru na izdržavanju kazne zbog krađa.

Kalabić i Cvišić tokom suđenja su ranije iznijeli različite verzije ovog događaja. Kalabić je rekao da se prvo sukobio s Cvišićem  kod Narodnog pozorišta i da je zatim otišao, ali je  prolazeći pored zgrade Uprave za indirektno oporezivanje  osjetio neku “toplotu” na leđima, a zatim se okrenuo i vidio Cvišića koji mu je nož zabio u stomak.  

Cvišić je sa druge strane ispričao da je sve ubode zadao dok je Kalabić sjedio na njemu i udarao ga po glavi ispred zgrade UIO BiH  u Banjaluci. Kalabić je još ranije istakao da ne želi krivično gonjenje optuženog Cvišića.

Obojica su odranije  poznata policiji zbog raznih krivičnih djela.

Skloni kriminalu

Ranko Cvišić je u septembru prošle godine uhapšen zbog provale u prodavnicu bijele tehnike “MG Mind”, a tokom kriminalističke obrade utvrđeno je da je provalio u još osam privatnih firmi i domaćinstava. On je i prije toga bio  osuđivan na uslovne kazne.

Zdravko Kalabić  je privođen u avgustu prošle godine kada je ispred Narodnog pozorišta pretukao sugrađanina koji mu je odbio da  da cigaretu.  U junu 2007. godine osuđen je na dvije godine zatvora zbog trgovine heroinom i tada mu je naređeno da mora da se liječi od zavisnosti o drogama.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana