Zbog smrti starca u zatvoru uhapšena četiri čuvara i doktorka

GS
Zbog smrti starca u zatvoru uhapšena četiri čuvara i doktorka

BEOGRAD - Četvorica čuvara i doktorka u zatvoru u Padinskoj skeli uhapšeni su danas u vezi sa smrću Stanimira Brajkovića (74) u tom zatvoru 4. februara ove godine, potvrdio je za Tanjug, navodeći inicijale žrtve, glavni javni tužilac Višeg javnog tužilaštva u Beogradu Nenad Stefanović.

-Oni su uhapšeni po nalogu Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije VJT u Beogradu u saradnji sa Upravom za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde Srbije zbog sumnje da su izvršili krivično delo nesavestan rad u službi - precizirao je Stefanović.

Uhapšeni su ljekarka Vesna S, kao i četvorica zatvorskih službenika, vođa smjene Slađan K. zaposlen na mjestu mlađeg nadzornika, kao i trojica komandira Dušan K, Stefan P. i Zoran K, saopšteno je iz Višeg javnog tužilaštva u Beogradu.

-Postoje osnovi sumnje da su ovi osumnjičeni izvršili navedeno krivično djelo u periodu od 24. januara do 4. februara 2024. godine tako što su u svojstvu službenih lica, kršenjem Pravilnika o načinu obavljanja poslova u službi za obezbjeđenje u zavodima za izvršenje krivičnih sankcija i procedurama, propuštanjem dužnosti nadzora, očigledno nesavjesno postupali u vršenju službe, iako su bili svjesni da usljed toga može nastupiti teža povreda prava drugog, koja je i nastupila 4. februara 2024. godine u vidu smrti prekršajnog osuđenika S.B. koji je u tom zavodu izdržavao prekršajnu kaznu – navode u saopštenju.

Takođe, očigledno nesavjesno postupanje tiče se i neevidentiranja povreda koje je zadobio S.B. u dnevnom izvještaju i neobavještvanju nadređenih o tome.

Svim osumnjičenim je određeno zadržavanje do 48 sati u kom roku će biti saslušani u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu.

Više javno tužilaštvo u Beogradu već vodi istragu protiv trojice osumnjičenih, koji su dijelili zatvorsku ćeliju sa ubijenim,

Njih terete za teško ubistvo.

Trojica mladića, Srećko Stefanović (20), Saša Stanković (21) i Dalibor Petrović (21) osumnjičeni su da su u KPZ Padinska skela zajednički ubili Stanimira Brajkovića.

Kako je tužilaštvo otkrilo, sumnja se da su oni, u sobi u kojoj su zajedno boravili nesrećnog čoveka svakodnevno psihički, fizički i seksualno zlostavljali, pošto mu je nestalo novca kojim je u zatvorskoj kantini kupovao namirnice za osumnjičene.

Svakodnevno su ga šamarali, tukli nogama i rukama u predjelu glave i tijela.

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija Srbije suspendovala je u martu i udaljila sa posla bivšeg upravnika Kazneno-popravnog zavoda u Padinskoj Skeli, kod Beograda Vladimira Bukvića i još 10 zaposlenih, zbog propusta koji su otkriveni unutrašnjom kontrolom povodom smrti starca.

Nesrećni penzioner iz Mladenovca bio je osuđen na 30.000 dinara kazne zbog kršenja javnog reda i mira, tako što je bacio petardu i uplašio komšije iz zgrade, ali kako kaznu nije platio, poslat je na odsluženje kazne od 30 dana zatvora u Padinskoj skeli.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana