Završeno suđenje Urošu Šuviri: Optuženi tvrdi da mu je ubijeni bio poput oca

Nebojša Tomašević
Završeno suđenje Urošu Šuviri: Optuženi tvrdi da mu je ubijeni bio poput oca

BANjALUKA - Kada uzmem alkohol, pogriješim i ne sjećam se šta sam radio.

Kajem se zbog svega i žao mi je tog čovjeka kao da mi je otac, rekao je u Okružnom sudu Uroš Šuvira (38) iz Broda koji je optužen za ubistvo Zdravka Bosančića (87) kod koga je čuvao stoku.

Na pitanja svog advokata Rade Ćulibrka kazao je da se ne može sjetiti svih detalja, ali se na pitanje predsjednika sudskog vijeća Šuvira prisjetio da je udario Bosančića te ga je tukao nogama po rebrima i glavi.

- Tog dana bio sam u kafani sa komšijom i pili smo pivo. Kada sam se vratio uveče oko 21 čas, Bosančić je galamio na mene što nisam odveo konje. Kazao mi je da me plaća, a ja se vucam. Došlo je do naguravanja, udario sam ga, a on je pao na pod. Opet smo se tukli, počela mu je ići krv na nos. Mislim da sam ga udarao nogama po glavi i rebrima - ispričao je Šuvira.

Priznao je da je brisao Bosančićevu krv po kući, pa se presvukao i preobuo.

Šuvira je kazao da je nakon zločina starčevo tijelo prebacio na krevet te je njegovom sinu Ranku javio da je on umro od srca. Šuvira se u sudnici izvinio porodici ubijenog.

Njegovim svjedočenjem završeno je suđenje te su tužilaštvo i odbrana iznijeli završne riječi.

Tužilac Sanja Guzina zatražila je od suda da Šuviri izrekne strožu kaznu jer je već osuđivan za ubistvo.

- Očigledno da izrečena kazna nije djelovala na njega da ga odvrati od činjenja krivičnih djela - rekla je Guzina.

Branilac optuženog Rade Ćulibrk smatra da nema osnova da optuženom bude izrečena najstroža kazna i da je potrebno uzeti u obzir i olakšavajuće okolnosti.

- Treba uzeti u obzir njegovo kajanje, na neki način priznanje, kao i teške socijalne prilike u kojima je živio. Tražim što je moguće blažu kaznu - rekao je advokat Ćulibrk.

Predsjednik sudskog vijeća Branimir Jukić izricanje presude zakazao je za petak.

Šuviru optužnica tereti da je 26. januara ove godine oko 22 časa nakon kraće svađe Bosančića usmrtio udarcima keramičkom pepeljarom u njegovoj kući u Gornjem Ratkovu kod Ribnika. Navedeno je da je žrtvu tukao šakama i keramičkom pepeljarom po glavi i tijelu.
 

DOSIJE

Uroš Šuvira je poznat policiji po činjenju krivičnih djela i osuđivan je ranije zbog ubistva. On je 2008. u Okružnom sudu Doboj osuđen na osam godina zatvora zbog ubistva Muharema Beširevića (75) u Sijekovcu kod Broda. Prema presudi, brutalno ga je pretukao i usmrtio.



 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana